Pressmeddelande

Årstidernas Trädgård, Nordiska Trädgårdsmässans vinnande kreatör?

Egna hem 2.0 - hundra år senare, så heter ett av de tävlande bidragen på Nordiska Trädgårdsmässan som går av stapeln torsdag den 20 mars till söndag den 23 mars.

Jag vill hylla egnahemsrörelsen som firar hundra år, säger kreatören och trädgårdsarkitekten Helene Norrman från Årstidernas Trädgård, och tillägger med viss otålighet att hon nyfiket väntar på rörelsens uppföljare. Egna hem 2.0 med bostäder åt alla i ett samhälle som gungar och en värld som skakar.

Egnahemsrörelsen med självbyggeri vid 1900-talets början var den bostadspolitiska åtgärd som sattes in för att minska boendemisären som rådde i Sverige vid den tiden, där man för en billig peng kunde köpa sig en byggsats och själv uppföra sitt hus på hyrd mark.

Det råder ingen tvekan på Helenes engagemang när hon fortsätter; Genom att rösta på bidraget "Egna hem 2.0 - hundra år senare" kan vi bidra till debatten om ett bättre samhälle där vi belyser allas rättigheter till ett eget hem. Bostadsbrist är inget nytt, det existerade förr och det pågår nu.

Du kan besöka idéträdgården ”Egna hem 2.0 – hundra år senare” i monter C25:51.