Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer här

Foto: Gustav Kaiser. Årets Pelargon presenterades av André Strömqvist

Årets Pelargon 2017

Utmärkelsen Årets Pelargon gick till Rosenknoppspelargonen Kronprinsesse Mary!

Årets Pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning.

Placerad i terrakottakrukor blir den söt och charmig, i en stilfull keramikkruka på fot framhävs dess kungliga glans och i designade krukor ger den ett modernt stilrent intryck.

Skötsel
Kronprinsesse Mary trivs lika bra inne på en fönsterbräda i söder-, öster- eller västerfönster som ute på balkongen, altanen eller utanför entrén. Om du placerar den under tak, skyddad mot direkt regn, bibehåller blommorna sin vita färg och fräschör längre.

Pelargoner älskar sol så placera dem ljust och soligt! De växer bäst i en porös och näringsberikad blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen ska pelargonen vattnas med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Under vinterhalvåret vill Kronprinsesse Mary stå på en ljus och sval plats där temperaturen bör vara mellan 5 och 15 grader.

Läs mer om Årets Pelargon-utmärkelsen här »

Juryns motivering
Med små härligt fyllda rosetter
samlas blommorna i härliga buketter
Lyskraften är stor, var du den än sätter
Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp
Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp
Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa
- 2017 njuter du av en blommande prinsessa.

På Nordiska Trädgårdar blir årligen Årets Pelargon avtäckt. På premiärdagen (torsdagen) klockan 11.30 på Pelargonscenen presenterar någon pelargonentusiast den pelargon som fått utmärkelsen.