Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Linda Schilén Cecilia Nordstrand

Fem odlingstrender med trädgårdsmästaren Linda Schilén

Trädgårdsmästaren och konstnären Linda Schilén spanar på årets trender 2017. Vad är det som gäller i odlingslådor och rabatter egentligen?

– Det handlar om att utgå från dig själv och dina behov. Vad du mår bra av och behöver men också en önskan om det jordnära livet och grönt, massor av grönt, säger Linda Schilén trädgårdsmästare och konstnär som också är aktuell med Blomlabbet, en kreativ workshop på årets mässa.

1. Maximalism
Vi går verkligen all in vad gäller växter just nu. Det syns i allt från buketter som lämnat sin traditionella, symmetriska form för mer yviga varianter, till inredningen där växterna får ta mer plats. Självklart är det ett tema som går igen också i trädgården. Låt det växa lite vilt, inga saxklippta kanter här inte. Mer lättskött ger mer tid att njuta.

2. En del av livet
Odling har blivit mer än bara en hobby och självhushåll har blivit ett ord på mångas läppar. Vi går allt mer tillbaka till våra rötter. Här finns det massor av inspiration att hämta men kom ihåg att odla utifrån dina behov och hur ditt liv ser ut.

3. Tillåtande
Trädgården har fått flera användningsområden där alla kan hitta sin plats, oavsett om man är intresserad av design eller att odla sina egna grönsaker och struntar i hur det ser ut.

4. Gott och vackert
Att odla egna grönsaker fortsätter att vara populärt. Där kan vi se flera trender från roliga korsningar som ”Tomtatoe” (en mix av tomatplantan och potatis) till en önskan om att odla sådant som är både gott och samtidigt vackert att titta på, som Mangold till exempel. Det är också populärt med grönsaker som man kan äta blast och allt på, som rädisor.

5. Grönt
Vi plockar in växtligheten och klorofyllet allt mer i inredningen i våra hem. Grönt utsågs till och med till årets färg på inredningsmässan Formex. Men vi plockar inte in vad som helst utan väljer med omsorg, till exempel har Forellbegonian med sina prickiga blad blivit en favorit bland krukväxter liksom växter som förbättrar inomhusluften.

Namn: Linda Schilén.
Yrke: Trädgårdsmästare, konstnär, föreläsare.

Aktuell: Projektledare för Blomlabbet på Nordiska Trädgårdar 2017.
Hennes andra bok ”Genvägar till köksträdgården ” Bokförlaget Ordalaget, kommer ut den 8 mars.