Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer här

Fem snabba med tv-bonden Frank

För tv-tittarna är han känd som Hundra procent bonde, eller Bonderöven som serien heter på danska. Här delar Frank Erichsen med sig av sina tankar kring allt från självhushållning till jordgubbar.

Med sitt glada humör och otroliga projekt hemma på Kastanjegården i Danmark, har han sedan länge vunnit tv-tittarnas hjärtan. Frank Erichsen är hundra procent bonde och på lördag den 8 april föreläser han på Nordiska Trädgårdar (observera att biljetter till föreläsningen köps separat, begränsat antal platser). Det blir en berättelse om livet med självhushållning. Om att förstå de stora sammanhangen i naturen och att hitta sin egen roll i den. Men vi har fått chansen att prata lite med den inspirerande bonden redan nu. Här kommer Fem snabba med Frank.

Hej Frank! Om du välja bara en sak att odla i resten av ditt liv, vad skulle det vara och varför?
– Oj, det är en stor fråga, men okej om jag måste välja en, jordgubbar. Även om vi odlar mycket bra och nyttiga saker, blir man lika glad varje år när de första jordgubbarna dyker upp i landet. Men så har det inte alltid varit. Jag växte upp på en stor gård och vi åt jordgubbar varje dag under hela sommaren. Du kan tänka dig. Det blev lite för mycket där ett tag, men nu kan jag inte få nog.

Har du några spännande odlingsprojekt på gång i år?
– I stora drag har vi  hittat det som funkar bra men lite nya saker ska vi testa. Bland annat en ny sorts bönor från ett projekt här i Danmark som känns väldigt spännande. Vi ska också göra ett nytt försök med några frön från en senapsväxt som jag tog med från en resa i Nepal. Man skördar bladen, ungefär som spenat, och äter som sallad. Lite bitter i smaken men god.

Vilken är din favoritsäsong och varför?
– Jag måste ändå säga att alla fyra är bra på sitt sätt. Man kan tro att vintern ska vara tråkig när man håller på med odling men jag tycker att det är skönt att få tid för saker som annars inte hinns med.

Vad är det absolut bästa och värsta med att vara självförsörjande?
– Självhushållning handlar mycket om långa processer där det kan vara långt från start till resultat. Om jag hela tiden bara skulle ha fokuserat på målet skulle jag nog inte ha hållit på i så många år som jag ändå har gjort. Det gäller att försöka se de små framgångarna i det stora. På så sätt blir det värsta också det bästa. Idag såg jag att mina rabarber har börjat titta fram i jorden, en härlig känsla även om det säkert är en månad kvar tills vi kan skörda de första.

Vilka är dina bästa tips för den som vill leva med självhushållning?
– Sätt inte för stora mål, då är det lätt att ge upp. Det går inte göra allt samtidigt. Börja med att odla grönsaker till exempel och ta det därifrån. Mycket handlar om att skapa ramar som möjliggör självhushållning,  till exempel genom att reducera utgifterna, annars blir det inte mer än en hobby. Vår gård var väldigt primitiv från början men det var också det som gav förutsättningarna till att vi kan leva vårt fria liv idag.

På Nordiska Trädgårdar finns inspiration för alla som tycker om att odla, oavsett om du har en stor trädgård eller balkong. Årets program bjuder på allt från spännande föreläsningar till inspirerande montrar och workshops. Frank Erichsen föreläser lördagen den 8 april, med begränsat antal platser.

Till biljettköp »

______________________________________________________________

Namn: Frank Erichsen
Ålder: 33 år.
Familj: Fru Theresa och två barn.
Aktuell: Känd från tv-programmet Hundra procent bonde. Föreläser på Nordiska Trädgårdar, lördagen den 8 april
Övrigt: Har skrivit två böcker om självhushållning,  De enklare liv och De enklare liv – fler skridt på vejen mot selvforsyning