Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer här

Foto:Naturliga Ting Annika Christensen

Krukväxternas nobelpris

Årets Pelargon har delats ut på Nordiska Trädgårdar sedan 2007. I år utses den vinnande pelargonen på torsdag den 6 april under morgonens pressfrukost. Vid kl. 11.30 på Pelargonscenen presenteras Årets Pelargon för besökarna.

De kan vara friska, vackra, uttrycksfulla och personliga. Ingen pelargon är den andra lik. Det tar utmärkelsen Årets Pelargon, som delades ut första gången 2007 på Nordiska Trädgårdar, fasta på. Pelargonfantasten Lasse Anrell minns prisutdelningen som ett stort ögonblick. 

– Det var helt surrealistiskt: jag stod under ett skynke med årets pelargon i handen. Och när tillkännagivandet kom rycktes skynket bort. Jag kände mig som Horace Engdahl när han ropade ut vinnaren av Nobelpriset i litteratur!

Med två tjocka böcker om blomman i fråga kan nog Lasse Anrell beteckna sig som en auktoritet på pelargonområdet. Han reser runt landet och pratar om pelargoner. Och han är nästan alltid med på Nordiska Trädgårdar för att träffa andra entusiaster.
För honom började intresset med en gammal och sjuk mamma.

– Mamma har alltid älskat pelargoner, och när hon blev skröplig vaknade ett nästan fysiskt behov av pelargoner hos mig. Jag blev pelargonodlare, köpte ett helt flak. Och mamma och jag fick ett gemensamt intresse som vi kunde prata om.
Priset Årets Pelargon har delats ut varje år sedan 2007 på Nordiska Trädgårdar, och eventet drar en trogen publik. Lasse Anrell är en av dem som följer prisutdelningen med spänning.

Varför just pelargoner?
– De är väldigt enkla. De svarar snabbt på kärlek och egentligen kan man bara göra ett fel med dem: vattna för mycket.


Nu firar Stockholmsmässan 75 år som en av Sveriges största mötesplatser. Spana in några av alla möten som ägt rum här.

Bilden visar Pelargonium Elinros Drottningminne