Pressmeddelande

Prisad inspirerande handbok om konsten att vistas ute i naturen

Levnadskostnaderna fortsätter öka och väntas nå ännu högre nivåer under hösten och vintern och för många slår det hårt mot fritidsnöjen, som helt får stå åt sidan när ekonomin tryter. Mats och Åsa Ottosson släpper nu boken Hemma därute - Handbok i naturnärhet, en inspirations- och handbok som öppnar dörren till det fantastiska gratisnöje som naturen är. Med inspirerande illustrationer och foton samt många handfasta råd får de steget ut att kännas enklare för den som är nybörjare.

— Hemma därute är en fortsättning på en rad böcker som vi har skrivit som handlar om nöjet och glädjen att vara ute i naturen. Boken utgår från att det finns en massa människor därute som är sugna på att komma ut i naturen, men som av en eller annan anledning inte kommer till skott. Vi vill bjuda på inspiration och konkreta tips, säger Mats Ottosson.

I denna inspirations- och instruktionsbok de luxe möter du människor som ­berättar om just sin väg till naturnärhet i kapitlen Vandra, Sova ute, Plocka ätbart, Laga mat och fika, Artskåda, Bygga bon, Odla mångfald och Bara vara. Dessutom får du mängder av handfasta tips på faktasidorna.

Kittla nyfikenheten och lusten ytterligare med bokens foton: närgången ­makro-magi, stämningsfulla fågelporträtt och små och stora landskap av ­några av Sveriges bästa naturfotografer: Anna Ulmestrand, Ida Olsson, Simon ­Carrington, Fredrik Schlyter och Mikael Svensson. Roine Magnusson har tagit de analoga porträtten på kapitlens huvudpersoner med sin stora bälgkamera. Konstnären Mattias Käll har gjort illustrationerna och formgivningen.

Hemma därute är utsedd till Årets Pandabok 2023 av Världsnaturfonden.

“I en tid när praktiska färdigheter framförallt handlar om hur man navigerar i det digitala gör det gott att tillägna sig en och annan tidlös och basal mänsklig färdighet. Att veta hur man får till ett bekvämt och mysigt nattläger, att veta hur man skiljer bofink och lövsångare åt på sången, att känna igen några av natthimlens stjärnbilder och att kunna koka en god kopp kaffe på eget stormkök. Sådant är synnerligen välgörande för kansjälvkänslan.” — ur boken

Mats Ottosson och Åsa Ottosson är författare och journalister som gärna skriver om kopplingen mellan människor och den omgivande naturen. Ett drygt tjugotal böcker med naturtema har det blivit de senaste trettio åren.Hemma därute släpps 20 september.