Årets idéträdgårdar 2019

Idéträdgårdarna är fantastiska utställningar där du som besökare kan koppla av och drömma dig bort. Här finns gott om inspiration att hämta och nya idéer att spinna vidare på i sin egen trädgård.

Här nedan hittar du information om alla årets idéträdgårdar som finns att upptäcka och beundra på Trädgårdsmässan 21-24 mars. Välkommen att inspireras av årets idéträdgårdar!

Idéträdgårdarna även en tävling
På plats kan du som besökare rösta på din favorit! Prisutdelningen av besökarnas val sker på söndag den 24 mars, på Pelargonscenen kl. 15:30.

På mässans första dag delar även en namnkunnig jury ut de prestigefyllda priserna guld-, silver- och bronsdiplom till tre vinnande idéträdgårdar som uppfyller och överträffar förväntningarna.

Se årets vinnare här
Trädgårdshandlingar

Trädgårdshandlingar

Företagets namn: Lindau/Pettersson Arkitektur & Trädgård
Kreatör: Anna Lindau Schwanbom/Christer Pettersson
Idéträdgårdens namn: Trädgårdshandlingar

Vinnare av guld i juryns val av Årets idéträdgård 2019! »

Beskrivning av idéträdgården:  Trädgårdsarbete är inte vilket arbete som helst. Det är att knyta an till stenåldersmänniskan i sina gener genom samspel med naturen, det är att bruka mer än 10 000 år gamla kunskapstraditioner, det är att låta handens tysta kunskap samspela med muskler och sinnen, det är att försörja sig själv och andra och det är att upprätthålla hotad livsmiljö på vår planet. Det är att vara människa.

Bli en klimatpositiv odlare

Bli en klimatpositiv odlare!

Företagets namn: Peters Ekologiska
Kreatör: Peter Streijffert
Idéträdgårdens namn: Bli en klimatpositiv odlare!

Beskrivning av idéträdgården: Med biokol, bokashi, tidningspapperskrukor och hugelbädd visas på ett rättframt sätt hur du blir en klimatpositiv odlare. Det är både naturligt, gratis och roligt!

Sponsorer: Nelson Garden

Inte utan min trädgård

Inte utan min trädgård – en växthusvagn

Företagets namn: OdlingsTV
Kreatör: Ellen Schagerström, Anna Pettersson & Jessica Lyon
Idéträdgårdens namn: Inte utan min trädgård – en växthusvagn

Vinnare av brons i Årets idéträdgård 2019, juryns val.

Beskrivning av idéträdgården: Frihet att odla! Vart jag än är. Hur kan man uppfylla drömmen om ett växthus fullt med tomater samtidigt som man vill semestra på sommaren? Svaret är växthusvagn. Med ett mobilt växthus behöver du inte avstå varken dina älskade rariteter, tomater eller semester. Koppla på växthusvagnen och ta med dig odlingarna ut på vägarna eller bara till sommarstugan.

Bor du i lägenhet? Förgröna ditt kvarter genom att hyra en parkeringsyta och odla dina egna grönsaker. Om vi tänker stort så kan parkeringsytor eller asfalterad industrimark lätt förvandlas till en grön oas över en dag. Kanske en planerad satsning i en stad där miljö, möten och människans välmående får ta plats. Vilken stad blir först med en växthuscamping?

Sponsorer: Made by Steel

Sagojords kulturträdgårdar

Sagojords Kulturträdgårdar

Företagets namn: Sagojord
Kreatör: Cina Monn
Idéträdgårdens namn: Sagojords Kulturträdgårdar

Vinnare av Årets idéträdgård 2019 i besökarnas val och vinnare av silver i juryns val av Årets idéträdgård 2019.

Beskrivning av idéträdgården:  En språkfrämjande mötesplats i grön miljö, för knopp och kropp, för alla väsen, stora som små. Nordisk scenkonst bygger broar mellan universums små och större platser, en skimrande trädgård i naturens vindar där Fredens öar vilar stilla.

Sponsorer: Stockholmshem, Folktec design, Visit Åland, Rölunda Gård, Radhusbonden, Spades

Fred med jorden

Fred med jorden

Kreatör: Nina Östman
Idéträdgårdens namn: Fred med jorden

Beskrivning av idéträdgården: Har du tänkt på hur du ska överleva om allt blir svart och elen försvinner? Hur håller du värmen? Hur får du vatten? Hur ska du laga din mat? Människan är idag helt beroende av el, internet och samhällsservice. Fred med jorden är en utställning om att överleva på människans, djurens och jordens egna villkor. Om konsten att överleva i kristider.

Det är hög tid att skaffa sig en hållbar livsstil och förverkliga sin framtidsmodell. Att prioritera sin hälsa, odla smartare och att på allvar börja med att föda upp sin egen mat. Det visste redan författaren Elin Wägner och hennes vän jordbrukaren Flory Gate för hundra år sedan, när de skrev boken Fred med Jorden.

Nina Östman är författare, fotograf och agrarhistoriker. Hon driver ett kulturarvsprojekt med bevarande av växter och starkt utrotningshotade lantrasdjur på en vackert restaurerad gård i Hälsingland. Ett självhushåll och kretslopp mellan natur, människa och djur.  Hennes idé är att inspirera till en resurssnål och hållbar livsstil in i framtiden.

Sponsorer: Rölunda Gård, Falu Rödfärg, Engwall & Claesson, Hälsingegården AB, Sjölunds Cykel AB, Kretsloppsteknik AB, Alfta Pall, Södra Norrlands Omställningscentrum SNO, Laget AB, onewayrental.com

Årets idéträdgårdar tidigare år

Se vilka som vann utmärkelsen Årets idéträdgård tidigare år på Trädgårdsmässan.

Se tidigare idéträdgårdar här