Årets pelargon

Årets pelargon presenteras torsdag 21 mars kl 9.00

Årets Pelargon

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

Utmärkelsen Årets Pelargon avtäcks varje år på Trädgårdsmässan i samarbete med Blomsterfrämjandet. Pelargonen avtäcks på premiärdagen (torsdag). Redan när mässan öppnar kan alla besökare på mässan får ta del av nyheten i Blomsterfrämjandets monterinstallation och köpa de första exemplaren i utställares försäljningar.

Varje år utses en ambassadör till att få presentera Årets Pelargon. Detta har för många tillfrågade ansetts som ett hedersuppdrag och under åren har vi haft förmånen att arbeta med många otroligt engagerade personer. På torsdagen får årets ambassadör en programtid på en av mässans scener. Här får du veta mer om Årets Pelargon och ambassadörens vurm för sina pelargoner. Efteråt kan du ställa frågor och ta bilder på ambassadör, dig och den nyligen korade Pelargonen.

Årets Pelargon är ett årligen återkommande event som drivs av engagerade svenska trädgårdsmästare som älskar att odla Pelargoner. De vill bibehålla och utveckla den fina svenska traditionen, att inreda med Pelargoner som redan förvaltats i åtskilliga generationer, in i framtiden. Trädgårdsmästarna drivs av sitt intresse och vill påvisa bredden i sortimentet och att fler skall älska att odla och njuta av svenskodlade Pelargoner.