Hanna Wendelbo-Hansson

Levande växttapet hos Instagramdrottningen

Inspirationsbalkongerna på Nordiska Trädgårdar är alltid uppskattade. Ett antal trädgårdsprofiler och kreatörer har bjudits in för att skapa sina drömbalkonger i årets balkongutställning. På en av dem tar kreativiteten blommorna upp på väggarna.

Designern och blomsterkreatören Hanna Wendelbo-Hansson har formgivit flera av våra moderna tapetklassiker och hennes blomstermandala på Instagram har över 35 000 följare. I år skapar hon en av våra inspirationsbalkonger. Hon beskriver sin balkong ”I Hannas blommiga värld” (B06:40) som ett besök i mönsterdesignerns ateljé.

Vad hittar man på din balkong?
– När jag bodde i stan var balkongen min lugna oas och det är just en sådan jag vill skapa på mässan – en oas för tankar, drömmar och kreativitet. Att få se saker växa upp från frön ur jorden betyder lika mycket och är lika viktigt för mig som att se mönster växa fram på pappret med penna och pensel. Jag visar en blomstrande vägg som är uppbyggd som en klassisk mönsterrapport för tapet, men som består av blommor och blad.

Vad blir det för växter?
– Vårens ljuvligaste blommor så som tulpaner, ranunkler samt kanske murgröna och ormbunkar växer upp längs väggarna. Färgskalan är varm med en dragning mot aprikosrosa.

Har du några bra tips för hur man får det mysigare på sin egen balkong?
– Jag tycker verkligen att man ska tänka till när det gäller ljuskällor. Det finns inget mysigare än att ha en fin balkong som lyses upp med ett behagligt sken oavsett årstid. Jag tycker också att man ska utnyttja höjden på balkongen, använd gärna ”taket” också. Det finns så mycket fina amplar som man kan skapa hängande trädgårdar med.

Vad sysslar du med för odlingsprojekt hemma?
– Just nu planterar jag penséer i alla krukor utomhus. Det är den bästa investeringen, de kostar en spottstyver och är fina i krukorna fram till midsommar om man plockar av alla fröställningar. Sedan sår jag mina luktärter, jag skolar om chili, zinnia och jätteverbenan och sår massa härliga fröer - både ätbart och blommande. Jag tar in kvistar som jag driver i blom och bara njuter av att det faktiskt kommer en ljusare tid! Vårlängtan är enorm!

Här kan du läsa om alla bidrag i året balkongutställning »