Hvilan idéträdgård 2017 "Färgstarka öar och stilla vatten" av Hvilan utbildning 2017

Förra årets vinnare är tillbaka

En plats att andas ut och hämta styrka eller mässans häftigaste montrar där du kan hitta riktigt coola idéer att ta med dig hem? Idéträdgårdarna på Nordiska Trädgårdar bjuder alltid på maxat med inspiration. I år är inget undantag.

Förra årets tog idéträdgården ”Färgstarka öar och stilla vatten” signerad Hvilan Utbildning hem en jordskredsseger på Nordiska Trädgårdar. Inte mindre än 75% av alla de röstande besökarna la sin röst på bidraget skapat av lärarna Anna-Mia Fors och Thomas Lundén från Hvilan Utbildning samt 75 av deras studenter. I år är de tillbaka och den här gången vill Anna-Mia Fors inspirera besökarna att njuta av sinnesintryck bortom vardagens informationsflöden.

Er idéträdgård heter Utsikt från en sitt-hammock, vad innebär det?
– Vi vill belysa trädgårdsrummets olika funktioner och möjligheter. Här hittar du andra sorters intryck än under din vardag. Vår trädgård är en plats där biologiska processer, färger, former, mönster, ljud och dofter ger utrymme till såväl fysiskt arbete som tanke- och känsloprocesser.

Hur kommer detta att se ut?
– Det blir en kombination av plattor i natursten i olika färger och mönster, kombinerat med färgsprakande växter mot en limegrön bakgrund. Över ytan hänger sittgungor som ger ett tänkt fågelperspektiv över landskapet.

Vad blir det för växter?
– För att kunna inspirera både trädgårdsägare och de som har en liten balkong eller bara odlar inne har vi valt en mix av mer traditionella trädgårdsväxter, prydnads- och utplanteringsväxter samt balkongvänliga träd – från fikonträd till färgsprakande tulpaner.

Ni vann ju med er idéträdgård förra året. Vad tycker du kännetecknar en bra idéträdgård?
– Jag tycker att det viktigaste är att det finns en bärande idé. Den kan syfta till att berätta vad som helst, stort som smått, så länge det samspelar med utförandet. Personligen tycker jag att det är mer intressant med idéträdgårdar där designen väcker känslor som ”aha, jo, men så kanske en också kan göra” än en klassiskt vacker design, vad nu det är…

Här kan du läsa om alla bidrag i årets idéträdgårdar »

Hvilan Anna-Mia Fors Anna-Mia Fors