Årets balkonger 2022

Balkongerna är en utställning där du som besökare kan inspireras av nya idéer, få tips och se hur du kreativt kan inreda din egen balkong eller uteplats.

Här nedan hittar du information om alla årets balkonger som finns att upptäcka och beundra på mässan. Välkommen att inspireras av årets balkongutställningar!

Balkongerna även en tävling
På plats kan du som besökare rösta på din favorit!

På mässans första dag delar även en namnkunnig jury ut det prestigefyllda priset Vinnaren av Juryns val, till den balkong som uppfyller och överträffar förväntningarna.

Where dreams come true

Where dreams come true

En njutningsfull balkong med plats för drömmar, återhämtning och vänner. Fokus på naturen och det naturliga kretsloppet.

Kreatör: Tina Johanesson, Garden Dreams by Tina
Sponsorer: Blomstrande Ting och Jysk

Vinnare av Juryns val 2022!

Juryns motivering: En balkong för alla årstider - estetiskt tilltalande och väldisponerad. En vacker plats för umgänge, odling och kontemplation. Enkla designknep med naturmaterial ger många idéer till eget skapande. I odlingslådorna finns plats för vintergröna växter, vårlökar och kanske klättrande sommarblommor.

En läkande oas

En läkande oas

En läkande med inspiration av skogen för vila och paus. Med träd, ormbunkar och murgröna för att få in skogen. Lampor och växter i olika nivåer. En sittgrupp för att njuta av en bok eller kopp kaffe eller bara sitta och va. Att inreda med det man redan har eller genom att hitta på secondhand.

Kreatör: Malin Olsson, Gaia Moder Jord

Glädjens trädgård

Glädjens Trädgård

Glädjens trädgård skapar meningsfull sysselsättning i en kreativ, fantasifull trädgårdsoaf. Där människa, natur och djur samarbetar och återbrukar tillsammans med fokus på hållbarhet.

Kreatör: Lina Henningsson, Glädjens Trädgård

STUDIO

STUDIO

Studio är en plats för fritt skapande. Platsen för den kreativa processen sker där utforskande av färg, form, material och växter står i centrum.

Kreatör: Malin Björklund, Malin Björklund Ritar

Urban retreat

Urban Retreat

Din oas i storstaden. Med vita, gråa och neutrala toner, doften av örter och blommor runtomkring dig kommer du att känna en känsla av lugn. Modulmöbler kan göras om och vertikalt trädgårdsarbete ger mer utrymme.

Kreatör: Kacie Davidson
Sponsorer: Spiti

Vardagslyx med växthus

Vardagslyx med växthus

En köksträdgård på liten yta, där du kan uppleva odlingsglädje och en bit av det glada växthuslivet. Skörda både kryddor, ätbara blommor och grönsaker. Bjud in familj och vänner på vardagslyx i din gröna oas med egenodlade råvaror på menyn. Här är en balkong för odling av både godsaker och relationer.

Kreatör: Pernilla Svensson, Skånska Byggvaror

En balkong för alla sinnen

En balkong för alla sinnen

Jag vill skapa en oas för lugn och ro, en plats för återhämtning. Där fokus vilar på rofylldhet och pollinatörer. Att välja växter efter säsong som ska gynna bin och fjärilar är viktigt. Alla kan göra skillnad oavsett om vi har en stor trädgård, liten täppa eller en altan/balkong.

Kreatör: Carin Norberg, Villa Sjövik
Sponsorer: Affari of Sweden, PR Home, Happy Homes Strängnäs, Gartneriet Pedersen A/S

Man tager vad man haver

Man tager vad man haver

En kolonilott i miniformat med innovativa lösningar.

Kreatör: Carina Carlsson och Eva Westerberg, CC Blommor & Trädgård
Sponsorer: Skallebergs Handelsträdgård

I Karins fotspår

I Karins fotspår

Legenden om Mårbackapelargonens uppkomst berättar om hur Selma Lagerlöf får en pelargonstickling av Karin Bergöö- Larsson i Lilla Hyttnäs. Stickligen kom sedan att förökas och bli nya sticklingar via Selmas husa vid Mårbacka. Om historien är sann, tvista de lärde men en sak är säker: tiden runt sekelskiftet 18-1900 var startskottet för krukväxtens etablering i var mans hem.

Balkongen ska minna om en punschveranda från tidigt 1900-tal men ändå skapa inspiration om hur en kontemporär balkong skulle kunna utformas.

Kreatör: Malin Källström, Plantagen
Sponsorer: Rebel Walls

Pelargonsamlarens balkong

Pelargonsamlarens balkong

På pelargonsamlarens balkong hittar du pelargoner i alla dess former. Här finns allt från frösådder, gamla moderplantor till eleganta vildpelargoner. Låt dig inspireras av olika sorter, nya idéer och tips och trix – allt i en härlig miljö. Och hur får man egentligen plats med en samling på en balkong?

Kreatör: Greta Ljung, Studio Ljung & Ljung

Årets balkonger tidigare år

Se vilka som vann utmärkelsen Årets balkong tidigare år på Trädgårdsmässan.

Se tidigare balkonger här