Vildare trädgård

Vildare trädgård

De flesta föredragen är inspelade i hemmiljö av ideella intresseföreningar inom eller i nära anslutning till FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.

Orkide

Orkidéer i vår svenska natur
Medverkande: Mikael S Andersson och Mikael Gustafsson, Svenska Orkidésällskapet.

Bilder från Kinnekulle och Öland.
Föredragskontakt: teknomicke@me.com

Vildare trädgård

Det finns plats för minst en damm i varje trädgård
Medverkande: Solveig Sidblad i samtal med Ulf Nilsson, Koloniträdgårdsförbundet.

Om varför alla bör ha en damm i sin trädgård och hur det främjar mångfalden. Men hur gör man? Solveig berättar hur hennes damm blev till och ger tips och råd.
Föredragskontakt: ulf.nilsson@koloni.org

Vildare trädgård

Den vilda trädgården
Medverkande: Dave Goulson, Volante förlag.

Den vilda trädgården handlar om djurlivet alldeles intill oss, i trädgården och parkerna, i murspringor och mellan gatstenar och i jorden under våra fötter. Vart du än befinner dig är chansen stor att det finns maskar och gråsuggor, tusenfotingar, flugor, silverfiskar, getingar, skalbaggar, möss och mycket, mycket mer som lever sina liv alldeles runt hörnet.

Dave Goulson bjuder på en lustfylld inblick i de fascinerande och bitvis märkliga liv alla dessa varelser lever. Han rör om i komposter och tar oss ner under gräsmattor, dyker i trädgårdsdammar och förklarar hur allt hänger ihop. Den mänskliga tillvaron är i allra högsta grad beroende på alla dessa tvestjärtar och bin, nätvingar och blomflugor – kort sagt naturens bortglömda hjältar!

Den vilda trädgården är också bitvis en allvarlig bok. Dave Goulson skyggar inte för att berätta om all den skada vi trädgårdsägare kan åsamka till och med vår allra närmaste natur med ogräsgifter och onaturligt tuktade trädgårdsideal. Goulson vill inspirera och få oss att inse att trädgården skulle kunna vara en plats som låter oss få kontakt med naturen igen och upptäcka hur mycket av nytta och glädje den skänker oss. Med små, små medel kan vi göra våra trädgårdar till naturliga reservat där människa och djur lever i den bästa harmoni.
Föreläsningen är på engelska.

Vildare trädgård

Pollination och pollinerande insekter i trädgården
Medverkande: Ola Jennersten, Projektet Rikare Trädgård* och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.  

Ola Jennersten är författare, naturfotograf och Världsnatufonden WWF:s expert på biologisk mångfald. I det här föredraget berättar han mer om de pollinerande insekter som kan lockas till trädgården, vilken viktig insats de gör och hur du kan gynna dem.

Vildare trädgård

Så skapar du en rikare trädgård
Medverkande: Ola Jennersten, Projektet Rikare Trädgård* och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.  

Få tips och råd från en expert. Ola Jennersten är författare, naturfotograf och Världsnaturfondens expert på biologisk mångfald. Hans trädgård är planerad med minst lika mycket fokus på alla djur som kan tänkas vilja nyttja den som till trädgårdens mänskliga ägare. Hör och se hur han gjort i det här föredraget.

Vildare trädgård

Småkryp i trädgården
Medverkande: Johan Hallmén, Projektet Rikare Trädgård* och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.  

Den prisbelönta naturfotografen John Hallmén tar dig med till småkrypens värld. Du kommer få se de små trädgårdskrypen som du aldrig sett dem förr. Du får lära dig mer om insekternas liv och varför du bör vara rädd om dem och inte för dem.

Vildare trädgård

Så gör du en grodvänlig trädgård
Medverkande: Vide Ohlin, Projektet Rikare Trädgård* och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.

Föredrag av biologen och groddjursexperten Vide Ohlin som har erfarenhet från att anlägga ett 30-tal dammar. Han vet det mesta om hur grodor lever och hur de kan lockas till din trädgård.

* Rikare trädgård är ett samarbete mellan odlare och entomologer (insektsexperter) med syftet att öka den biologiska mångfalden i Sveriges 2,6 miljoner trädgårdar. Tillsammans med experter förmedlas kunskap om hur enkelt det är att bidra och göra skillnad. Bland annat via en samlingssida med information och guider om vad du kan göra: www.rikaretradgard.se

Med reservation för ändringar.