Utekök och ätbar odling

Ätbar odling och utekök

Kolonikockar, grönt i fokus och Sandra Mastio på Scen Ätbart

Trädgården är det nya köket. På Scen Ätbart hittar du mässans gästkockar och de föredrag som handlar om matlagningen kopplad till odlandet och den hållbara maten. Scenen har bland annat ett utekök och egna odlingar.

Kolonikockarna skapar utifrån egen skörd
När Kolonikockarna kliver upp på Scen Ätbart står möjligheterna till matlagning med egen skörd, från kolonilotten eller egna trädgården, i fokus. Bland årets recept hittas både dumplings och smoothies.

Se när kolonikockarna gör och bjuder på trädgårdsmat på Scen Ätbart (A16:41) torsdag kl. 12:00, fredag kl. 15:00, lördag kl. 12:30 och söndag 12:45.

Programmet för Scen Ätbart
Utekök och ätbar odling

I restaurangen Green house står det gröna i fokus

I Trädgårdsmässans restaurang Green house (AE:01) bjuder köksmästare Richard Rymer-Rythén på en meny bestående av unikt komponerade rätter där grönsaker och rotfrukter står i centrum. Här kan du bland annat beställa spetskål med pepparrot och grillad kyckling eller rotselleri med tryffel, grönkål, skogssvamp och svensk kalv. I restaurangen finns även ett örtbord där du väljer själv vilka örter du vill addera till din lunch.

Utekök och ätbar odling

Så gör du ditt ogräs till delikatess

Vinnaren av Sveriges mästerkock 2015 Sandra Mastio är en av de kockar som lagar mat på Scen Ätbart och hon kommer bland annat att arbeta med en vanligtvis utskälld växt.

– Det finns ju inte så mycket primörer nu i slutet av mars men något som faktiskt har börjat ploppa upp är maskrosor. De finns både på landet och i stan, är gratis och perfekta för dig som gillar den lite sträva smaken av exempelvis ruccola och endive. Under tidig vår är bladen späda och de passar perfekt att exempelvis citronmarinera eller vända ner i en omelett. Senare under säsongen när de blivit grövre och större är det bättre att steka dem för att ta ner bitterheten. Och glöm inte; ju fler du äter desto fler slipper du i gräsmattan, skrattar Sandra.

Se Sandra Mastio bjuda på säsongens trädgårdsmat på Scen Ätbart (A16:41) på torsdag kl. 15:00 och fredag kl. 11:30.

Se hela programmet för Scen Ätbart här »