Trädvård

Lär dig mer om trädvård

Det ordnas flera aktiviteter på temat trädfällning på årets mässa. Företaget Avancerad Trädfällning (monter A29:21) med arboristen Martin Heljeved i spetsen visar bland annat hur arbetet går till när ett träd som fallit över ett hus ska tas bort.

– Vi har ett Attefallshus inne i mässhallen där vi visar hur en gran med rotvälta har fallit över byggnaden. Sedan klättrar vi upp, sågar ner det och placerar delarna i en container. Vi är uppe och arbetar med trädet tre gånger varje dag under hela mässan. Dessutom berättar vi, med hjälp av en speaker, hela tiden vad vi gör, vad som är viktigt att tänka på och vad som kan hända om man gör fel, berättar Martin Heljeved som varit arborist i 26 år.

I montern intill finns möjlighet för barn och vuxna att prova på och klättra på två granstammar. Besökare från tre år och uppåt får låna sele, hjälm, glasögon och handskar. All klättring sker med hjälp av erfarna instruktörer på plats.

– Det är en spännande upplevelse att prova på och få känna hur jobbigt det är att klättra samt hur viktigt det är att man fattar rätt beslut där uppe, berättar Martin Heljeved.

På skärmar i montern kan du se filmer och bilder från tidigare projekt Avancerad Trädfällning genomfört. Arborist Martin Heljeved och gänget på Avancerad Trädfällning svarar även på alla dina frågor om trädvård.

Foto: Stihl (monter A18:30)