Stefan Sundström

Kom och träffa trädgårdsprofilerna!

Stefan Sundström, artist och tomatodlare

Vad gör du på Trädgårdsmässan?
– Jag tänkte lura på folk min bok och byta fröer. Och så ska jag prata om varför vi måste börja bry oss om den biologiska mångfalden i våra odlingsjordar, skogar och magar. Allt hänger ihop så klart. Jag hänger i Naturskyddsföreningens monter A27:20.

Bästa du shoppat på mässan?
– En fladdermusholk. Fladdermössen käkar upp myggen på sommarkvällarna och dessutom lämnar de små söta högar av bajs utanför sina bon så att man fattar att de finns.

En trädgårdstrend för 2019?
– Jag tror på mer uppmärksamhet på samspelet mellan väldigt små mikrober och oss människor i trädgården, därför tror jag också att vi kommer att se en ökad användning av biokol och bokashi i våra jordar.

Linda Schilén

Linda Schilén, trädgårdsmästare och konstnär

Vad gör du på Trädgårdsmässan?
– Jag är projektledare för Blomlabbet, som är en workshopaktivitet där deltagarna tillsammans med mig och flera andra kunniga och inspirerande trädgårdsprofiler får lära sig mer om och pyssla med olika grönskande föremål. Jag föreläser också om min senaste bok Älskade krukväxter på Scen Pelargon.

Bästa du shoppat på mässan?
– Många trädgårdsböcker släpps på mässan och jag brukar se till att köpa dem direkt av författarna och då dessutom få mig en pratstund och en signatur. Jag köper också en hel del nyheter inom fröer, sommarblommor, perenner, redskap och trädgårdskläder.

En trädgårdstrend för 2019?
– Att odla med minimal klimatpåverkan. Det kan vara att vi i möjligaste mån väljer svenskodlade växter och värdesätter småskalighet och aktörer som värnar om trädgårdshantverket, bland både butiker och odlare. Det är en självklarhet att odla giftfritt liksom att det i trädgården inryms pollinatörsväxter som gör nytta snarare än bara är vackra.

Frank Erichsen

Frank Erichsen, bonde och TV-profil

Vad ska du göra på Trädgårdsmässan?
– Jag håller ett föredrag om mitt liv som självförsörjande bonde på min gård Kastanjegården. Jag berättar hur jag gör och kommer att fokusera lite särskilt på småskalig spannmålsodling.

Ett minnesvärt möte från Trädgårdsmässan?
– Förra gången hade jag det stora nöjet att få träffa Sveriges Mr Trädgård Åke Truedsson, som bland annat varit ordförande i riksförbundet Svensk Trädgård (A04:11) i åtta år. Det mötet lade grunden för många goda och spännande samtal.

Bästa du shoppat på mässan?
– Jag har köpt flera olika ekologiska fröer från Runåbergs fröer (A12:20).

Minna Mercke Schmidt

Minna Mercke Schmidt, blomsterkreatör och fotograf

Vad gör du på Trädgårdsmässan?
– Jag håller i en workshop i Blomlabbet (A29:40) där jag hjälper besökarna att skapa dekorativa blomsterarrangemang. Jag är dessutom ansvarig för miniatyrträdgårdsutställningen.

Bästa du shoppat på mässan?
– Det måste vara Guldkannan Towa, som du fyller med en del kiss och nio delar vatten för att göra helt gratis växtnäring.

Ett minnesvärt möte från Nordiska Trädgårdar?
– Jag och Linda Schilén jobbade ihop för första gången på Blomsterlabbet och härligare blomstertjej får man leta efter; ödmjuk, proffsig och rolig. Allt i ett paket!

Björn Christiernsson

Björn Christiernsson, snickare och TV-profil

Vad gör du på Trädgårdsmässan?
– Jag har tillsammans med Fyrås Trä [A18:40] tagit fram ett nytt rådjursstaket som vi lanserar på årets upplaga av Nordiska Trädgårdar och därför finns jag på plats i deras monter delar av mässan. Staketet är 170 cm högt och stänger ute rådjur men också älgar, vildsvin och mindre djur som harar. Dessutom tipsade Bosse Rappne mig om att om man gräver ner den duk man kan montera på staketet en liten bit i jorden så slipper man även mördarsniglar. Utmaningen har varit att utveckla ett staket som verkligen stänger ute både de större och mindre djuren men samtidigt känns luftigt. Staketet passar givetvis även bra om man exempelvis har en stor hund som gillar att rymma.

Ett minnesvärt möte från Nordiska Trädgårdar?
– Jag har bara varit på mässan en gång tidigare men blev då överraskad över hur många från min egen bransch jag kände igen. Det är tydligt att bygg- och trädgårdsbranschen är nära besläktade.

En trädgårdstrend för 2019?
– Vi bygger allt mer på tomten och nöjer oss inte bara med den där lilla gräsmattan utan vill förädla genom att skapa murar, fylla upp, lägga natursten och jobba med tomten på ett annat sätt än tidigare.

Jessica Lyon

Jessica Lyon, OdlingsTV

Vad gör du på Trädgårdsmässan?
– Som samarbetspartner till Nordiska Trädgårdar finns OdlingsTV (A15:21) på plats och filmar. Till vår OdlingsTV-studio, som ligger centralt i entréhallen, bjuder vi in alla de där profilerna du vill höra mer om. Du kan slå dig ner och följa intervjuerna på plats eller titta på klippen i efterhand på OdlingsTV.se.

Bästa du shoppat på mässan?
– Jag hittar alltid spännande nya fröer, goda potatisar och olika mindre vanliga sorters bärbuskar.

En odlingstrend för 2019?
– Trädgårdsboden är på väg tillbaka men nu i ett mer arbetat utförande som blir trädgårdens krona. Vi håller ordning på vad vi odlat i trädgården med en app och odlar mer torktåliga växter.