Orkidé

Orkidétips från Orchidéhuset

Hur tar du hand om din orkidé på bästa sätt och varför är det viktigt med kvalitén? Vad bör du tänka på när du köper en orkidé och hur ska du tänka vad gäller placering, vattning, gödning och andra viktiga saker för att få din orkidé att trivas? Peter Göttfert som driver Orchidéhuset svarar på våra frågor och ger dig praktiska orkidétips!

För att få en orkidéväxt att leva och blomma i många år så är kvalitén helt avgörande. Att tänka på vid köp:
Se ej enbart på blommorna – plantan är det viktigaste. Fina blad och rötter. När man sedan ser på knoppar så är det också viktigt att det inte är för knoppigt. Det bästa stadiet är ett flertal blommor utslagna men med ett par knoppar kvar. Väljer man knoppigt så blir förflyttningen av blomman för jobbig och knopparna gulnar och trillar av.

En orkidé som är mer utslagen blommar oftast längre då den är i sitt vilostadium där den väntar på sin pollinatör. Eftersom vi inomhus ej har några exempelvis nattfjärilar så blommar de extremt länge. De väntar alltså förgäves på sin pollinatör!

Skötselråd och tips

Placering
De flesta orkidéer vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men ej direkt sol resten av året. Den är varm växande, trivs vid en temperatur 17-25° och passar väl i boningsrum. Vill gärna ha luftväxling men ej kalldrag.

Vattning
Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln.

Gödning
Gödning sker vid varannan vattning året om. Använd Orchidéhusets specialgödning som är i pulverform. Flytande gödning är mycket oekonomiskt och ej heller miljövänligt med den lilla mängd näring man köper! Viktigt att det är jämnt n-p-k. Orchidéhusets gödning har N-P-K 20-20-20

Omplantering
Omplanteras gärna efter den första avslutade blomningen. Sedan kan vart annat år vara att rekommendera. Omplanteras i orkidésubstrat. Trivs i små krukor för snabbare uttorkning. Viktigt att det är bra kvalitét av orkidéjorden. Den ska bestå av fin kvalité av pinjebark samt Sphagnum som heter orkidémossa på svenska! Det har också¨kommit en ny fantastisk bark som heter Orchiata. Den använder man med levande Sphagnum så får det absolut bästa resultatet. När rötterna börjar lämna krukan är det ett tydligt tecken på att plantan vill be omplanterad. Många tror att det är bra med luftrötter men det är också ett tecken på att plantan letar efter en annan plats att växa i. Se Orchidéhusets omplanteringsfilm här »

Viktigt
Vatten får ej stå i bladrosetten. Klipp ej av blomstängeln förrän den är helt torr.

När du går med i Orchidéhusets klubb får du många fina tips och råd för att lyckas med dessa underbara regnskogens juveler!

Vad är Orchidéhuset?
Orchidéhuset är en specialbutik med ett stort sortiment orkidéer, för tillfället på nätet. Orchidéhuset öppnade 1995 och var då en av världens första specialbutiker för orkidéer. De som äger och startade Orchidéhuset är familjen Peter Göttfert. Peter är trädgårdsmästare i fjärde generationen. Även den femte generationen står och knackar på!