Odla kallt – så och skörda året runt. Farbror Grön

Hitta oss på kartan

När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.

Frosttåliga grödor och blommor får alltså stå kvar på sin växtplats så länge som de klarar. Fler grödor än man tror kan även övervintra och ge skörd under nästa säsong. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”

Föreläsare: Theres Lundén och Johannes Wätterbäck alias Farbror Grön, Bonnier Fakta. 

Kunskapsscenen - A01:41