Underbara kålrötter – återupptäck dess mångfald i ny bok

Hitta oss på kartan
Talare: Matti Leino, Kålrotsakademien.  

Swede, Schwedische Rübe, chou suédois, le rutabaga... Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över världen tog den med sig minnet av sitt ursprung på resan. Idag är kålrot en självklar del i det svenska köket, såväl som i det ryska, italienska, isländska och amerikanska. Kålrotsakademien, som bildades år 2015, tog som sin första uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerande kulturhistoria och mångfald. Grönsaksdiskens mest försummade rotfrukt har sedan dess gjort en klassresa till gastronomisk stolthet. Kålrot är idag en självklar ingrediens på många finkrogar och har till och med serverats på Nobelmiddagen. Hör om kålrotens uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald och gastronomiska praktik.




Scen Ätbart A16:41