SM i fågelholk

Det här är SM i fågelholk

SM i fågelholk är en tävling för grundskole- och gymnasieklasser. Utöver guld-, silver och bronsholk delas det ut ett specialpris till den klass som har gjort stor nytta för fåglarna.

Varför SM i fågelholk?
Tävlingen handlar i grunden om att bevara den biologiska mångfalden. Bristen på äldre lövträd har gjort att många fåglar i Sverige just nu lider av en akut bostadsbrist, därför vill Naturskyddsföreningen lyfta fågelholken som en möjlighet att hjälpa fåglar i sitt närområde.

Så går tävlingen till
Tävlingsbidrag skickas in digitalt (med bilder) till Naturskyddsföreningen till senast 28 februari 2022. En jury väljer sedan ut ungefär tio holkar som går till final. SM i fågelholk avgörs på Nordiska Trädgårdar där finalholkarna hängs upp och besökarna får rösta på sin favorit. Man kan även rösta på sin favorit på Naturskyddsföreningens hemsida. Tre fågelholkar vinner de ärofulla priserna: brons-, silver- och guldholken!

Varför ska man bygga holkar?
På många ställen är det ont om träd med hål. Genom att sätta upp holkar får fler fåglar chans att häcka. De flesta fåglar som bygger bo i hål, kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare.  För att det ska bli hål behövs gamla träd, gärna lövträd som ek eller björk eftersom det oftare bli sprickor och håligheter i lövträd. När svampar och insekter hittar skador, till exempel där en gren gått av, hjälper de hålhackarna genom att äter sig in i träet, luckrar upp det och ser till att det blir en bra början till ett hål.

Varför ordnar Naturskyddsföreningen SM i fågelholk?
Genom att uppmuntra holkbyggandet och barns engagemang för naturen vill Naturskyddsföreningen ordna fler bohål åt fåglarna och mer naturupplevelser åt folket!
En viktig uppgift för Naturskyddsföreningen och ungdomsorganisationen Fältbiologerna är att hjälpa människor i alla åldrar att komma ut och uppleva naturen. Den som sätter upp en holk och får chansen att se fåglar bygga bo och mata ungar på ganska nära håll, glömmer det inte. Det är livat i holken!

Vill du veta mer om SM i fågelholk?