Vinnarholkarna 2019

Vinnarholkarna 2019

På förstaplats kom "Trulletors Trollhytta" av Oscarsgymnasiet, Klass te16b. Andraplatsen gick till "Hotell Skogsstugan" av Västerhaninge Montessoriskola, Klass 6 och tredjeplatsen tog "Granstammen" av Kvinnebyskolan, Klass 5a.

Stort grattis till alla vinnare! Övriga sju finalholkar placerade sig på en delad, och ärofull, fjärdeplats.

Våra topp tre i SM i fågelholk 2018:
1:a plats, Guldholken 2019, tilldelas klass te6b i Oscarsgymnasiet, Oskarshamn, för bidraget "Trulletors Trollhytta". Det vinnande bidraget fick 5 920 röster (38 procent).
2:a plats, Silverholken 2019, kammades hem av klass 6 i Västerhaninge Montessoriskola, Haninge, för bidraget "Hotell Skogsstugan". Bidraget fick 2 609 röster (19 procent).
3:e plats, Bronsholken 2019, delas ut till klass 5a i Kvinnebyskolan, Linköping, för bidraget "Granstammen". Bidraget fick 1 893 röster (12 procent).

Förstapristagarna vinner en heldag på Skansen med guidad tur och övernattning på Hasselbacken hotell.

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till:
Särö skola, Kungsbacka, Klass 1 A

Juryns motivering:
Genom att jobba lekfullt och metodiskt under en lång tid har Särö skola lyckats väcka ett genuint intresse för fåglarnas liv med hjälp av nyfikenhet och fascination.

– Det är fantastiskt att se hur stort engagemang som SM i fågelholk väcker. I år har tävlingen slagit rekord med de 544 deltagande holkarna! 15 587 personer deltog i omröstningen för att få fram vinnarna bland de tio finalisterna. Vi hoppas att alla ungdomarna som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Martin Emtenäs från Naturskyddsföreningens styrelse som deltagit i årets jury.

Den klass som tillverkat guldholken vinner resa, uppehälle och en heldag med guidning på Skansen. Alla de tio finalholkarna kommer att visas på Lill-Skansen i Stockholm under 2018.

Fria pressbilder på finalholkarna »