FOR, Svenska Pelargonsällskapet

Svenska Pelargonsällskapet är en riksomfattande ideell förening utan vinstintresse som är öppen för alla med intresse för pelargoner. Föreningen bildades 20 mars 1998 och har för närvarande cirka 1500 medlemmar.

Verksamheten bedrivs främst genom våra Länsansvariga och Kontaktombud. Sammanlagt finns ca 40 Länsansvariga och Kontaktombud i hela Sverige.

Kontaktombuden ordnar aktiviteter såsom träffar, föredrag, nybörjarkurser, utställningar, gemensamma frö- och plantbeställningar från utlandet etc. Ibland samlar de medlemmar bara för att prata pelargoner, kanske hur den gångna säsongen har varit, fika, bläddra i pelargonböcker och drömma sig bort till nästa säsong. Se var och när det pågår aktiviteter via kalendariet på Pelargonsällskapets hemsida, och varmt välkommen som medlem!

Kategorier

 • Trädgårdsföreningar, org.

Bilder

 • Blekinge – ’Stilleryd’ / ’Järvsö’

  Blekinge – ’Stilleryd’ / ’Järvsö’ Odlad på gården Stilleryd i Karlshamn, Blekinge från början av 1900-talet. Genom släktingars och vänners försorg har pelargonen hittat ända upp till Järvsö, där den kallas Järvsö.
  Foto © Marie Olsson

 • Bohuslän – ’Bullareblomman’

  Bohuslän – ’Bullareblomman’ Tillvaratagen i Bullaren/Bullarebygden i norra Bohuslän.
  Foto © Lotta Ekstrand

 • Dalarna – ’Stora Hyttnäs’ / ’ Röd Mårbacka’

  Dalarna – ’Stora Hyttnäs’ / ’ Röd Mårbacka’ Tillvaratagen på Stora Hyttnäs gård, bredvid Carl Larsson-gården i Sundborn. Valdes 2008 till Dalarnas landskapspelargon.
  Foto © Marie Olsson

 • Dalsland – ’Vit Rosen’

  Dalsland – ’Vit Rosen’ Har funnits länge i Sverige men inte i något annat land. Möjligen har pelargonen uppstått som en spontan förändring på en annan planta, vilket kan förklara att den endast funnits i Sverige. Den lanserades under 2000-talet i Danmark under namnet ´Kronprinsesse Mary´.
  Foto © Ragnhild v Haartman

 • Gotland – ’Alice från Mästerby ’

  Gotland – ’Alice från Mästerby ’ Fanns hos en gammal dam, Alice, på Gotland. Hon berättade att pelargonen funnits i hennes föräldrahem i Mästerby. Pelargonen är säkert ca 100 år gammal. Den har även ett annat namn: Mårbacka Alice från Gotland.
  Foto © Barbro Pettersson

 • Gästrikland – ’Järbo’ / ’Kristina’

  Gästrikland – ’Järbo’ / ’Kristina’ Tillvaratagen under dessa två namn, men kallas också ´Göteborgspelargonen´. Var, i Järbo i Hälsingland eller i Göteborg den först tillvaratogs är okänt.
  Foto © Barbro Haddleton

Filmer

Kontakt

FOR, Svenska Pelargonsällskapet

Rusthållsvägen 5 591 97  Motala Sverige