21 mars–24 mars 2024

Det här hände på Trädgårdsmässan 2023!

Handla växter, fröer, knölar, trädgårdsinredning, och mycket mer från mer än 250 utställare. Lyssna på föredrag och lär dig massor om trädgård och odling. Få tips och råd kring just det du undrar över och vill lära dig mer om. Checka in dina växter i pryl- och plantgarderoben och ta en fika för att vila benen. Träffa likasinnade odlings- och trädgårdsintresserade. Alla är välkomna, oavsett om du är nybörjare eller inbiten entusiast!

Trädgårdscafé med bubbel

I år kommer ni att kunna avnjuta ett glas av Karl-Fredriks nya prosecco i vårt fina Trädgårdscafé. En alkoholfri variant kommer också att finnas till försäljning på plats i Karl Fredriks monter.

Sticklingbytardag

Välkommen till att byta till dig nya plantor på Trädgårdsmässans sista dag, söndagen den 2 april.

Utställning: Earth Square Meter

Earth Square Meter går ut på att uppmana folk att odla och så på oväntade ytor i samhället för att skapa gröna oaser och främja den biologiska mångfalden. Idén till initiativet kom från Niklas Vestin, marknadsansvarig på Rölunda Gård. Initiativet är kan liknas vid trädgårdsvärldens svar på Earth hour.

Glass i stora lass

Glass-SM arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson. Deltagarna är glassbarer, konditorier och restauranger som säljer glass som take-away. Tävlingen utser Sveriges bästa glassmästare. Finalen avgörs på Stockholmsmässan under Nordiska Trädgårdar. Besökarna kommer att ha möjlighet att köpa alla tävlande bidrags glassar fredag-söndag på entrétorget.

Inspirationsscenen

Enkel och lättsam information och inspiration till ditt trädgårdsliv. Här får du träffa trädgårdsmästare, författare, florister, trädgårdsdesigners för tips inför nästa steg i ditt trädgårds- och odlingsliv. Samtalen på scenen leds av Bella Linde.

Kunskapsscenen

Här finns experterna, den gedigna trädgårdskunskapen och Sveriges föreningsliv representerat. Lär dig mer om livet i och ovan jorden, hur man gynnar den biologiska mångfalden och odlar hållbart. Träd, dahlior, rosor eller cidertillverkning, pelargoner eller potatis kanske kan bli en passion. Scenvärdar är Gunnel Carlson och Kjell Furberg

Balkongutställning

I vår balkongutställning får du möjlighet att ta del av nya trender och idéer för balkongen och även finna inspiration till det egna skapandet. Alla kreatörer får samma grundförutsättningar för sin balkong och skapar därefter sin oas för avkoppling, odling och njutning

Till balkongerna

Rådgivningsgatan

På Rådgivningsgatan finns flertalet av Sveriges föreningar inom fritidsodling samlade. Här finns expertkunskap och råd om allt från rhododendron, pioner via koloniträdgårdar och organisk-biologisk odling, till chili, orkidéer och gesneriaster. Alla är välkomna med och frågan är fri.

FOR-torget

På FOR-torget, i FORs monter A03:25, mitt på Rådgivningsgatan, ges praktiska förevisningar med handfasta trädgårdsråd under alla mässdagarna. Lär dig ta sticklingar, dela knölar, så och plantera om samt ympa och använd rätt redskap. Känn igen skador av pyralider, invasiva främmande växter, karantänskadegörare men gynna mångfalden. Få tips om jord, odling, skörd och lagring och delta i trädgårdsquiz och se hållbar vårmagi skapas.

Barnslingan

Bland nästan alla montrar på Rådgivningsgatan hittar dina barn spännande uppgifter att göra under lördag och söndag. Barnslingan börjar och slutar hos FOR i monter A03:25. Här hämtar ni er karta och trädgårdsäventyret kan börja. Alla barn som deltar och samlar stämplar vinner och intresset för växter, trädgård och natur väcks på ett lekfullt sätt.

Miniatyrträdgårdar

Hur visar man upp alla sina idéer och odlingstips på en liten yta? Man skapar en miniatyrträdgård! I utställningen får du möjlighet att ta del av den lilla trädgården och inspireras till ditt eget skapande på ett lättsamt sätt. Projektledare för miniatyrträdgårdarna är kreatör Minna Mercke Schmidt

Årets Pelargon

Varje år presenteras Årets pelargon på Trädgårdsmässan. Pelargonen avtäcks på morgonen av premiärdagen (torsdag). Årets pelargon finns att köpa på plats hos flera utställare.

Läs mer om utmärkelsen

SM i fågelholk

Tävlingen SM i fågelholk är öppen för alla grundskole- och gymnasieklasser. Varje år presenterar Naturskyddsföreningen 15 finalister, uppdelade i tre kategorier. Finalistbidragen finns sedan uppsatta på mässan för besökarna att se. Vinnarna utses genom en omröstning.

Idéträdgårdar

Inspireras av våra vackra idéträdgårdar på temat Blomstertid. Den kommer. Väck lusten att skapa och få tips på nya sätt att skapa din trädgård.

Tidigare års idéträdgårdar

Utställare

Våra utställare säljer allt ifrån växter och blommor, till redskap, trädgårdsmaskiner, växthus och mycket mer. Välkommen att shoppa loss inför vårens och sommarens trädgårdsfest!

Se alla utställare