FOR, Trädgårdar i Dalarna

En resa till trädgårdarna är en resa i tid och rum. I länet finns en rad intressanta historiska anläggningar, såväl bergsmännens barockanläggningar som södra Dalarnas engelska herrgårdsparker. Bergsmansträdgårdarna Staberg och Linnés bröllopsstuga är restaurerade efter de ursprungliga planerna. Andra anläggningar vilar i sin törnrosasömn och är i behov av upprustning. Till Dalarna flyttade runt sekelskiftet 1900 en rad framstående författare, konstnärer och andra kulturpersonligheter. Deras hem är idag stora turistmål.

Varumärken

 • Ateljé Y - Sverige
 • Bäsna Trädgård - Sverige
 • Carl Larsson-Gården - Sverige
 • Dala-Floda Värdshus - Sverige
 • Disponentparken, Grängesberg - Sverige
 • Engelska parken i Grängshammar - Sverige
 • Engelska parken i Kloster - Sverige
 • Hannelotte Kindlunds trädgård - Sverige
 • Källslätten, rester av bergsmansträdgård - Sverige
 • Karlfeldtsgården i Karlbo - Sverige
 • Karlfeldtsgården i Sjugare - Sverige
 • Kniva Trädgård - Sverige
 • Levins Handelsträdgård - Sverige
 • Linnés Bröllopsstuga - Sverige
 • Munthes Hildasholm - Sverige
 • Ornässtugan - Sverige
 • Puttbo, rester av bergsmansträdgård - Sverige
 • Sörgården i Rättvik - Sverige
 • Stabergs bergsmansgård - Sverige
 • Stjärnsunds Herrgård - Sverige
 • Stora Hyttnäs - Sverige
 • Villa Norsbo - Sverige
 • Zorngården - Sverige

Kategorier

 • Trädgårdsföreningar, org.

Bilder

 • Dala-Floda Värdshus

  Munthes Hildasholm i Leksand Hilda Pennington Mellor, Axel Munthes hustru, skapade en fantastisk och fantasifull trädgård i Arts & Craft stil intill Siljan.
  Hildasholm är en raritet bland Dalarnas trädgårdar och utgör ett mycket värdefullt tillskott till det stora utbudet av stilar. Med sina många och olikartade trädgårdsrum är den ett intressant exempel på hur Hilda, född Pennington-Mellor omsätter sitt hemlands engelska parkideal till det nordiska landskapet.

  Hildasholm, tidigare känd som Stengården, byggs av Axel Munthe under åren 1910–1911. Enligt familjetraditionen ger han Stengården i morgongåva till sin hustru. Egendomen får efter Hildas död 1967 namnet Hildasholm. Det är hon som ritar och låter anlägga trädgården, som har bestått ett helt sekel.

  Det är en trädgård att vandra i, med en sekvens av trädgårdsrum, var och en med sin tydliga karaktär. Den gula trädgården, Eneträdgården och Den nedsänkta trädgården har alla sitt eget tema. Fontänträdgården ligger på en udde i Siljan med Brunnsträdgården belägen strax bortom. I söderläge finns många olika sorters blommor som ger karaktären av en engelsk trädgård. I norrläge finns figurklippta granar.

  Hildasholm är skapad för promenader och upplevelser, utblickar, vacker natur och vindlande stigar. I caféet kan man köpa en kaffekorg och välja plats fritt i trädgården.

  Munthes Hildasholm är skyddad som byggnadsminne.

 • Dala-Floda Värdshus

  Carl Larsson-gården i Sundborn Sveriges mest berömda trädgård
  I trädgården vid Lilla Hyttnäs i Sundborn är det lätt att känna sig hemma. Trädgården anlades av Karin och Carl Larsson i slutet av 1800-talet och visar på hur en svensk konstnärsfamilj vid den tiden kunde leva i enlighet med konst- och hantverksidealen i den engelska arts & crafts-rörelsen.

  Här utformade Karin och Carl en utemiljö som var en del av hemmet. De älskade blommor och tyckte om att vistas utomhus, men var inga trädgårdsexperter.

  Trädgården är utformad efter en folklig tradition och växte fram allt eftersom åren gick. Den är vacker och personlig med inspiration från åren i Frankrike och från olika resor.

  Karin odlade känsliga växter i kruka och förvarade dem inomhus under vintern vilket gjorde att växterna klarade att överleva det hårda klimatet i odlingszon 5. Genom Carls målningar kan vi idag få en god bild av vilka växter som odlades på Lilla Hyttnäs. I trädgården finns fortfarande idag iris, pion, vallmo, och prästkragar men även nerium och Afrikas blå lilja.

  Trädgården runt Carl Larsson-gården är en del av Sundbornsbyn och gården är förklarad som byggnadsminne.

 • Dala-Floda Värdshus

  Stabergs bergsmansgård nära Falun Välkommen till en barockträdgård från 1700-talets mitt. Trädgården vid Kulturreservatet Stabergs bergsmansgård är pietetsfullt restaurerad enligt ursprungliga ritningar. Den är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna runt Kopparberget, med faluröda timmerbyggnader i en vacker gårdsbildning. På Stabergs bergsmansgård får du en god helhetsbild av hur en framstående bergsmanssläkt vid denna tid kunde utforma sin gård i typisk karolinsk barock. Fruktträdgården är anlagd med strikta kvarter omgivna av gångar. Nedanför fruktträdgården ligger kryddgården där man odlar kryddor och grönsaker. Längst ner finns två halvcirkelformade dammar med rudor och gräskarpar.

  Köksträdgården är anlagd enligt 1700-talsmodell och indelad i fyra kvarter. Odlingsbäddarna är upphöjda och långsmala enligt tidens ideal. Här växer bland annat bondbönor, rovor och en mängd äldre dalasorter av framför allt ärter och kålrötter. Staberg är klonarkiv inom Nordiska genbanken för förutom fruktträd, även för köksväxter och prydnadsväxter som rosor, pioner och andra perenner. I fruktträdgården finns ett 30-tal gammaldags äppelsorter planterade, som exempelvis röd och vit Astrakan”, Grågylling och Rosenhäger.

  Stabergs bergsmansgård är byggnadsminnesförklarad, kulturreservat och en del av Världsarvet Falun. Här finns café, restaurang, butik och vandringsleder.

 • Dala-Floda Värdshus

  Disponentparken i Grängesberg År 1896 stod Grängesbergs gruvors park med tillhörande Disponentvilla färdig att tas i bruk. Idag är den vackra parken ett populärt utflyktsmål för både stora och små. Här finns servering med härliga smaker av hembakat och enklare lunch året runt, möjlighet till konferens- och festbokning samt bed & breakfast med frukostrum. Vår till höst hålls växthusen öppna med försäljning av plantor och parken anordnar även workshops, kurser och evenemang utifrån årstidernas växlingar.

  Den engelska parken är uppdelad i olika avdelningar. Här finns bland annat en köksträdgård, en fruktträdgård, en rhododendrondal och en äldre lindallé. Mycket av det som skördas i parken återfinns på menyn och förädlas till försäljning. Parken är under återuppbyggnad och utvecklas med inslag av permakulturprinciper.

  Från och med 2016 drivs verksamheten av Grängesbergs DispPark AB, svb. Bolaget är ett av flera sociala företag i Ludvika och är icke vinstdrivande. Bolaget har för närvarande 26 aktieägare som består av både företag och privatpersoner med intresse av att stötta verksamheten vid Disponentparken. Här finns visionen om att skapa en arbetsmarknad för alla samt en hållbar utveckling för människa och miljö. Våren 2020 startades föreningen Disponentparkens vänner, vars syfte är att vara stödjande i parkens skötsel, att delta i evenemang samt ha egna medlemsaktiviteter i parken. För aktuella erbjudanden och evenemang vid Disponentparken, se hemsida, facebook och instagram.

 • Dala-Floda Värdshus

  Zorngårdens trädgård i Mora Intill Mora kyrka ligger konstnären Anders Zorns hem, Zorngården. Huset är ritat av Zorn själv med inspiration från Dalarnas byggnadskultur och engelsk högreståndskultur. Dess slutgiltiga form fick huset 1910.

  Makarna Zorn hade många av dåtidens ledande personligheter som gäster i sitt hem och såg till att de fick uppleva dalakulturen i alla former.

  Trädgården innehöll främst köksodlingar och fruktträd men kom mer och mer att präglas av Anders Zorns fru Emmas omsorg. I sparade dokument kan man se vad Emma köpte för växter. Hon beställde plantor från Bergianska trädgården i Stockholm och Vassbo Lantbruksskola i Falun för att nämna några leverantörer.

  Än i dag odlar man upp trädgårdsland enligt makarna Zorns önskan. De ville att huset och trädgården skulle bevaras och visas som de var när de levde. Därför kan man som besökare i dag uppleva potatissättning och honungsskörd från Zorngårdens bikupa.

  I stallängan finns Café Zorn inrymt. Där kan man avnjuta en kopp kaffe med nybakat bröd medan man blickar ut över trädgården och insuper atmosfären.

 • Stabergs bergsmansgård

  Kniva Trädgård nära Falun Den lilla trädgårdsbutiken med stor personlighet!

  Den gamla lanthandeln i Kniva, strax sydost om Falun, fick nytt liv sommaren 2015 då dörrarna öppnades åter efter att ha varit stängda sedan början av 1960-talet, den här gången som trädgårdsbutik. Butiken erbjuder säsongsväxter, perenner och en del krukväxter, gärna äldre eller lite udda sorter. Du vet inte riktigt vad som finns från gång till gång men du kan alltid vara säker på att det är kvalitetsplantor. Här finns även ett utbud av allt du kan behöva för ditt trädgårdsarbete, krukor, redskap och andra vackra detaljer, allt noga utvalt för entusiasten. De populära dansk-italienska blomkrukorna från Bergs Potter är en av butikens storsäljare sedan starten!

  Kring butiken finns en hem- och trädgårdsmiljö som ständigt utvecklas för att inspirera besökaren. Driver butiken gör Andreas Graveleij som är trädgårdsmästare och blomsterdekoratör samt André Strömqvist, trädgårdsmästare, kulturmiljöspecialist och författare.

  Öppet mars-december med få undantag. Du hittar alltid aktuella öppettider på hemsidan eller i sociala medier.

  Varmt välkommen till Kniva!

 • Sörgården i Rättvik Välkommen till Owe och Inger Fredriksson på Sörgården i Söderås. Vår trädgård ligger ca 6 km söder om Rättviks centrum efter riksväg 69 (80) mot Falun. Här får du njuta av en lummig och mycket variationsrik villaträdgård med ett rikligt växtsortiment.

  I trädgården finns idag mer än 2000 olika växter.

  Trädgården är ca 2000 kvm och uppbyggd i nivåer kring naturligt berg, med stora, huggna stenblock, dekorsten och stora trägolv. Vi har anlagt trädgårdsgångar med flera olika stenmaterial. Gångarna kantas av perenna rabatter och leder till trädgårdens ”rum” som vi gett olika karaktärer, exempelvis;

  En liten ”kinesisk” del, en fiskdamm med vattenväxter och en högst personlig grillstuga.

 • Stora Hyttnäs i Sundborn På Stora Hyttnäs i Sundborn kan du uppleva atmosfären i ett autentiskt högborgerligt sekelskifteshem med en typisk 1800-tals trädgård i tysk stil.

  Hit flyttar 1881 det nygifta paret Henrika och Pontus Linderdahl. De bygger om trädgården från att ha varit en mera typisk bergsmansträdgård till en prydnadsträdgård. Skisser, förslag och ritningar finns bevarade och förslaget till trädgård har troligen ritats av Gustaf Erik Björk på Spadarvet. Snirklande grusgångar, bersåer, rabatter anläggs över hela övre delen av trädgården och även en stor köksträdgård. Särskilda trädgårdspigor och drängar anställs för skötseln.

  Berättelsen om Stora Hyttnäs tar sin början vid Kopparbergets storhetstid på 1600-talet. Då som hem till förmögna bergsmän och som platsen för kopparhyttor. Detta gör Stora Hyttnäs till en del i Världsarvet Faluns bergsmanslandskap.

  Stora Hyttnäs drivs av Linderdahlska stiftelsen sedan 1984. Huset och trädgården visas sommartid. Allt arbete med gården sköts av ideella krafter. Sedan 2017 finns även byns bibliotek här som även det sköts ideellt.2016 blev byggnader och trädgård förklarat som byggnadsminne.

 • Carl Larsson-gården i Sundborn

  Grängshammars engelska park I Grängshammar finns rester av en trädgårdsanläggning som vid 1700-talets slut omfattade både en terrasserad nyttoodling i barock stil och en vidsträckt landskapspark. Parkområdet norr om bruksgatan är öppet för besökare som vill njuta av grönskan på holmarna och det strömmande vattnet, och uppleva stämningen i den närliggande kolhusruinen. Söder om bruksgatan går det att se bevarade terrassmurar och den så kallade ”drottning Kristinas ridgrop”, tidigare ett inslag i landskapsparken.

  Räkenskaper i Grängshammars bruksarkiv berättar överraskande att det första initiativet till en engelsk park i Dalarna inte togs på något av de större bruken, utan just här i Grängshammar. Bruksägaren Carl Silfverstråhle kallade 1785 in ”soldaten Dufwa jemte sine 12 kamrater” för att bland annat gräva en stor damm i anslutning till Grängshammarsån. Under de följande åren fortsatte anläggningsarbetet. En karta från 1801 visar parken fullt utbyggd. En förklaring till att just Grängshammar var så tidigt ute är att bruksägarfamiljen i generationer haft en stark relation till hovet där Gustaf III gick i bräschen för det nya trädgårdsidealet. En annan förklaring är att Carl Silfverstråhle troligen fick hjälp med planeringen av sin bror Gustaf Silfverstråhle som var uppburen konstnäroch medlem av Konstakademien där trädgårds- och parkfrågor stod högt på agendan. Brodern hade också ritat landskapsparker på andra herrgårdar.

  Grängshammar, som historiskt tillhört Stora Tuna men nu är en del av Säters kommun, utgör med sin fina bruksmiljö och originella kyrka ett omtyckt besöksmål längs kulturslingan Silverringen. Tanken är nu att också lyfta fram Grängshammars intressanta trädgårds- och parkhistoria. Långt gångna planer finns på att restaurera den del av parken som ligger norr om bruksgatan. Säters kommun, Länsstyrelsen Dalarna, Silverringen och Skogsstyrelsen är tillsammans med markägare och ortsbor engagerade i arbetet.

 • Kniva Trädgård

  Dala-Floda Värdshus En doft av Provence finns i Dala-Floda Värdshus trädgård. Trädgården är utformad i arts & craftsstil med mycket perenner, varav många gamla från trakten och gåvor från grannar.

  Trädgården anläggs omkring 1920 av Hushållningssällskapet, liksom många andra trädgårdar i Dala-Floda, med perenngrupper, pioner, fruktträd och bärbuskar samt en syrenberså på baksidan. I trädgårdsrummen finns olika växtbiotoper och teman. Här finner du bland annat ett skuggigt woodland runt dammen, en gräspelouse med många sittplatser, sten- och rosenträdgård, kryddträdgård, bärträdgård och fruktträd längs entrégången kantad av klippt bukettapel. Här finns också en gammal dansbana och rumsavgränsningar genom olika nivåer, björkpalissad, svarta och faluröda störar samt häckar.

  I grusytan intill kryddträdgården och den upphöjda sittytan står en manschurisk valnöt. Mot huvudbyggnaden finns en liten potager i gott läge för vårens primörer. Trädgården omgärdas av falurött staket och ockrafärgade grindar.

Filmer

Erbjudanden

 • Länk till produkten
 • Länk till produkten
 • Länk till produkten
 • Länk till produkten

Kontakt

FOR, Trädgårdar i Dalarna

Kniva 51 791 96  Falun Sverige