Årets balkong

Inspireras av balkonger från tidigare år

Årets balkong är en balkongutställning där besökare kan inspireras av nya idéer och se hur man kreativt kan inreda sin egen balkong. Här har vi samlat de vinnande balkongerna från tidigare år.

 • Vinnande balkonger 2024

  Andrummet

   

  Andrummet
  Vinnare av Juryns val 2024!

  Min balkong ska inspirera till återhämtning, odling, återbruk, hållbarhet, kreativitet och sociala interaktioner. Här ska man kunna ta ett djupt andetag och fylla lungorna med syre från grönskan och få sina taktila sinnen stimulerade med hjälp av olika texturer och underlag. Växterna på balkongen är till största delen ätbara och en del av dem är utvalda med tanken på deras luftrenande förmåga. Samtliga möbler och textilier är antingen återbrukade eller tillverkade på ett hållbart sätt. I denna naturnära miljö ska såväl människor, som djur och växter trivas. 


  Juryns motivering:
  Andas in, andas ut! Här stimuleras alla våra sinnen med taktila material, syregivande växter och estetik. Amen.

  Kreatör: Johanna Rosendal, Veras Home & Garden Design och Helena Woxmark, Lantliv & Trädgård

   

  Nordiska trädgårdar

   

  Egna hem 2.0 100 år
  Vinnare av besökarnas val 2024!

  Ett eget hem
  En förutsättning för allt växande

  Egnahemsrörelsen firar 100 år och vi väntar nyfiket på efterföljare

  Kreatör: Helene Norrman, Årstidernas trädgård

   

    

   

   

 • Vinnande balkonger 2023

   

  Bubbel på balkongen - vinnare, juryns val

  Bubbel på balkongen
  Vinnare av Juryns val 2023!

  Välkommen till vår bubblande blomstervärld! En prunkande floristisk blomsterdröm där frodigt grönskande plantor och blommande växter  bildar en oas. Ett utrymme  för såväl avkopplande  ensamhäng som energisprudlande umgänge. En plats att slappna av i stilla ensamhet eller för att umgås tillsammans, där den kreativa platsen förändras i takt med säsongen. Här får vissa växter nytt uttryck i vas och skål som snittblomma efter att de varit planta på rot.  Andra får vara trogna följeslagare genom alla årstider och bildar interiör tillsammans med övriga möbler och rekvisita.. En plats att vistas på oavsett tid på dygnet och tillfälle, vår balkong är lika mycket ett sinnestillstånd som en plats, gjord för att kunna skifta efter våra behov. Ibland för sprudlande  bubbliga idéer och kreativt skapande, ibland för mer porlande stillsamma samtal eller för att sluta ögonen och lyssna till humlans rogivande surr. Hos oss är alla välkomna och här  får samspelet med naturen ta stor plats och växtligheten är också den viktigaste gästen på vår balkong. Varmt välkomna att göra oss sällskap hälsar Heidi och Sara-Lisa 

  Juryns motivering: Balkongen med estetisk wow-faktor och färgstämd harmoni som får oss alla i juryn att vilja slå oss ner och ta ett glas bubbel - eller två!

  Kreatör: Floristerna Mikkonen/Ludvigsson, Florist Heidi Mikkonen AB samt Sara-Lisa Flowers & Friends AB.


  Trädkojan juryns val 2023

  Trädkojan
  Vinnare av Juryns val 2023!

  Ett krypin högt ovanför marken där du kan försvinna in i en annan värld. Balkongen med tema trädkoja är en vuxlig lekfull tillflykt där barnets drömmar flyter ihop med mognare idéer och funderingar.

  Juryns motivering: en lekfull plats för både stora och små som återanvänder det naturen ger på ett nyskapande fält. Vem vill inte ha en trädkoja på balkongen?

  Kreatör: Linnea Hagö, Hagö Trädgårdar, hagotradgardar

   

  En plats för alla sinnen

  En plats för alla sinnen

  Här finns plats för både en middag på tu man hand och avkoppling för en stunds vila. Vackra blomsterdekorationer och kransar för inspiration och njutning. Dofter av ljuvliga kryddor och växter för tankarna till varma platser. Kreativa lösningar för odling på liten yta av både blommor och ätbart.

  Kreatör: Malin Björkholm

  Hemester i Italien
  Vinnare besökarnas val 2023!

  När du öppnar din balkongdörr ska alla dina sinnen gå igång på Italien. Syn, hörsel, känsla, doft och smak!

  Kreatör: Eva Petersson och Linnéa Aulén 
  Sponsor: Löthnergården inredning och blomster

  färgglatt frodigt och festligt


  Färglatt, frodigt och festligt 


  Lämna vardagen och kliv ut på balkongen för glädje, fest och blomsterfrossa. Kreativa lösningar och färgglada idéer.

  Kreatör: Anna Ahlholm 
  Sponsor: Blomsterboda och Lagerhaus

  Njutsikten


  Njutsikten

  En modernt inredd balkong med havs- eller sjöutsikt. Fokus är på utsikten och det marina temat förstärker känslan av närhet till havet.

  Kreatör: Rose-Marie Friberg 
  Sponsor: Ericssons Trädgårdsklubb, Busfröna, Ideatolove

  trivsamt och funktionellt


  Trivsamt och funktionellt

  En plats där en egen odling får plats, en plats att ta en lunch eller fika i solen, en plats där man även kan jobba hemifrån. Ett ombonat och modernt uttryck i en vilsam atmosfär.

  Kreatör: Laila Löfgren, Sweed Design 
  Sponsor: Sweed Design

  himmelsk glädje


  Himmelsk glädje


  Drömmen om en prunkande oas av härliga grönsaker och blommor.

  Kreatör: Malin Österberg, Dekorfabriken 
  Sponsor: Grönsakshallen Sorunda, Stora Tollby Gård, Stenhuse Gård, Orto Novo

  Under the cherry tree 


  Under the Cherry tree

  It is a balcony, inspired by being under av cherry tree by the sea.

  Kreatör: Gina Wide

  Semester för en dag


  Semester för en dag

  Vi knyter an till den tid vi lever i, då dyra semesterresor känns allt mer omöjligt. Vi har alla hört ordet hemester, men vad är en balkongsemester? Hur mycket semesterliv kan man skapa på 8 kvadrat? Låt oss testa!

  Kreatör: Trädgårdstid

   

   

   

   

 • Vinnande balkonger 2022

  Where dreams come true

  Where dreams come true

  En njutningsfull balkong med plats för drömmar, återhämtning och vänner. Fokus på naturen och det naturliga kretsloppet.

  Kreatör: Tina Johanesson, Garden Dreams by Tina
  Sponsorer: Blomstrande Ting och Jysk

  Vinnare av Juryns val 2022!

  Juryns motivering: En balkong för alla årstider - estetiskt tilltalande och väldisponerad. En vacker plats för umgänge, odling och kontemplation. Enkla designknep med naturmaterial ger många idéer till eget skapande. I odlingslådorna finns plats för vintergröna växter, vårlökar och kanske klättrande sommarblommor.

  En läkande oas

  En läkande oas

  En läkande med inspiration av skogen för vila och paus. Med träd, ormbunkar och murgröna för att få in skogen. Lampor och växter i olika nivåer. En sittgrupp för att njuta av en bok eller kopp kaffe eller bara sitta och va. Att inreda med det man redan har eller genom att hitta på secondhand.

  Kreatör: Malin Olsson, Gaia Moder Jord

  Glädjens trädgård

  Glädjens Trädgård

  Glädjens trädgård skapar meningsfull sysselsättning i en kreativ, fantasifull trädgårdsoaf. Där människa, natur och djur samarbetar och återbrukar tillsammans med fokus på hållbarhet.

  Kreatör: Lina Henningsson, Glädjens Trädgård

  STUDIO

  STUDIO

  Studio är en plats för fritt skapande. Platsen för den kreativa processen sker där utforskande av färg, form, material och växter står i centrum.

  Kreatör: Malin Björklund, Malin Björklund Ritar

  Urban retreat

  Urban Retreat

  Din oas i storstaden. Med vita, gråa och neutrala toner, doften av örter och blommor runtomkring dig kommer du att känna en känsla av lugn. Modulmöbler kan göras om och vertikalt trädgårdsarbete ger mer utrymme.

  Kreatör: Kacie Davidson
  Sponsorer: Spiti

  Vardagslyx med växthus

  Vardagslyx med växthus

  En köksträdgård på liten yta, där du kan uppleva odlingsglädje och en bit av det glada växthuslivet. Skörda både kryddor, ätbara blommor och grönsaker. Bjud in familj och vänner på vardagslyx i din gröna oas med egenodlade råvaror på menyn. Här är en balkong för odling av både godsaker och relationer.

  Kreatör: Pernilla Svensson, Skånska Byggvaror

  En balkong för alla sinnen

  En balkong för alla sinnen

  Jag vill skapa en oas för lugn och ro, en plats för återhämtning. Där fokus vilar på rofylldhet och pollinatörer. Att välja växter efter säsong som ska gynna bin och fjärilar är viktigt. Alla kan göra skillnad oavsett om vi har en stor trädgård, liten täppa eller en altan/balkong.

  Kreatör: Carin Norberg, Villa Sjövik
  Sponsorer: Affari of Sweden, PR Home, Happy Homes Strängnäs, Gartneriet Pedersen A/S

  Man tager vad man haver

  Man tager vad man haver

  En kolonilott i miniformat med innovativa lösningar.

  Kreatör: Carina Carlsson och Eva Westerberg, CC Blommor & Trädgård
  Sponsorer: Skallebergs Handelsträdgård

  I Karins fotspår

  I Karins fotspår

  Legenden om Mårbackapelargonens uppkomst berättar om hur Selma Lagerlöf får en pelargonstickling av Karin Bergöö- Larsson i Lilla Hyttnäs. Stickligen kom sedan att förökas och bli nya sticklingar via Selmas husa vid Mårbacka. Om historien är sann, tvista de lärde men en sak är säker: tiden runt sekelskiftet 18-1900 var startskottet för krukväxtens etablering i var mans hem.

  Balkongen ska minna om en punschveranda från tidigt 1900-tal men ändå skapa inspiration om hur en kontemporär balkong skulle kunna utformas.

  Kreatör: Malin Källström, Plantagen
  Sponsorer: Rebel Walls

  Pelargonsamlarens balkong

  Pelargonsamlarens balkong

  På pelargonsamlarens balkong hittar du pelargoner i alla dess former. Här finns allt från frösådder, gamla moderplantor till eleganta vildpelargoner. Låt dig inspireras av olika sorter, nya idéer och tips och trix – allt i en härlig miljö. Och hur får man egentligen plats med en samling på en balkong?

  Kreatör: Greta Ljung, Studio Ljung & Ljung

 • Vinnande balkonger 2019

  Vinnare av besökarnas val & guldmedalj, juryns val:

  "Trädgård för alla - Härodlat, närodlat och återbrukat" av Skillebyholms Trädgårdsutbildning och kreatör Jeanette Söderlund. Balkongen vann med 30,4% av rösterna.

  Motivering: Bra miljötänk kombinerar odling och estetik med stilskapande återbruk. Mobilia konstruktioner skapar oändliga möjligheter och ger plats för social aktivitet.

  Trädgård för alla

  Silvermedalj, juryns val:

  "Pandora" av Systrarnas Trädgårdshandel AB och kreatörerna Linda Ettehag och Gabrielle Ettehag.

  Pandora

  Bronsmedalj, juryns val:

  "Undergrowth – I samarbete med Naturen" av kreatörerna Maria Svennbeck och Pim Brendt.

  Undergrowth

 • Vinnande balkonger 2018

  Vinnarna av Årets balkong 2018 på Nordiska Trädgårdar:

  Guld
  "Växthusdrömmen" av Willab Garden och kreatörerna Hanna Schagerlöv och Rebecca Strömblad.

  Juryns motivering:
  "Balkong med flera växtzoner där man odlar på liten yta. Växthuset ger skydd och ro för väder och stadens ljudmiljö."

  Vinnare av besökarnas val
  "Växthusdrömmen" vann även i besökarnas val. Balkongen vann med 24 % av rösterna.

  Växthusdrömmen

  Silver
  "Trädgård i balkongformat – Alla årstider är vackra" av Nora Trädgård och kreatören Brita Zettergren.

  Juryns motivering:
  "En enkel och lugn oas att softa i. Växterna står i fokus."

  Trädgård i balkongformat

  Brons
  "Kökets Trädgård" av Ett rum och kök och kreatören Wivi-Anne Bengtsson.

  Juryns motivering:
  "Spännande lösningar för en balkong med god plats för matsysslor och vänner."

  Kökets trädgård

 • Vinnande balkonger 2017

  Vinnarna av Årets balkong 2017 på Nordiska Trädgårdar:

  Guld
  Farbror Gröns balkong. Kreatörer: Johannes Wätterbäck och Theres Lundén

  Juryns motivering:
  "Balkongen utstrålar odlingsglädje, personlig närvaro och lekfullhet. Den stimulerar odlingsintresset och intentionen att uppvisa en odlares hela liv har uppfyllts. Här vill vi odla, här vill vi bada!"

  Farbror grön

  Silver
  "Livsnjutarens balkong" av Kröns Trädgård. Kreatörer: Helena Krön, Eva Zetterlund, David Ljunggren.
  Denna balkong vann även besökarnas val.

  Juryns motivering:
  "Med en kreativ detaljrikedom och innovativt återbruk bjuder denna balkong in till umgänge och odlingslust."

  Livsnjutarens balkong

  Brons
  "Vintage på spirande balkong". Kreatörer: Linda Hansson och Maria Andersson. Årstidens Bästa och VillaSmedsbo

  Juryns motivering:
  "Rofyllt, harmoniskt, spirande. En vintagebalkong där våra sinnen får vila."

  Vintage på spirande balkong

 • Vinnande balkonger 2016

  Vinnarna av Årets balkong 2016 på Nordiska Trädgårdar:

  Guld
  Trädgårdsmästarelever vid Yrkeshögskolan i Enköping med balkongen "Näcken flyttar in".

  Juryns motivering:
  "Mossdoft, porlande vatten, skogsväsen. En balkong där ett samtida uttryck förenas med rötter i den svenska naturen. En tydlig gestaltning av mässans tema som talar till alla våra sinnen. En balkong där fler än näcken skulle trivas!"

  Näcken flyttar in

  Silver
  Klara Hem och Trädgård med balkongen "Regnskog".

  Regnskog

  Brons
  Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson, Trädgårdsingenjör-Design SLU Alnarp med balkongen "Slå sig till rot".

  Slå dig till ro

 • Vinnande balkonger 2015

  Vinnarna av Årets balkong 2015 på Nordiska Trädgårdar:

  Guld
  "Hipp hipp hurra" av Form och Funktion Trädgård, kreatör Cajsa Jacobsson.

  Juryns motivering:
  "En balkong som bjuder in alla sinnen och känslor till fest, umgänge och ro.Tydlig tolkning av årets tema Sommarsalong. Här bjuds besökaren på lätta och kreativa genomförbara idéer som har en twist. Hipp hipp hurra."

  Hipp hipp hurra

  Hipp hipp hurra

  Silver
  "Svärmeri" av Studio Lena B, kreatör Lena Bergene och Helen Pihl.

  Svärmeri

  Brons
  "Naturen flyttar in" av Trädgårdsmästare Stefan Lagerqvist och Pelle Fixare, kreatör Stefan Lagerqvist.

  Naturen flyttar in

 • Vinnande balkonger 2014

  Vinnarna av Årets balkong 2014 på Nordiska Trädgårdar:

  Guld
  "The Plant" av André Strömqvist

  Juryns motivering:
  "Årets vinnare är en balkong som i första hand signalerar kärlek till det odlade. Den har dessutom ett tydligt världsperspektiv och visar hur odling är livsnödvändigt även för en stadsbo. Balkongen träffar mitt i den gröna, urbana, industriella trenden. Det är snyggt, enkelt och oerhört estetiskt."

  The Plant

  Silver
  "Noah 5½ och Snigelns balkong" av Good Garden Design Scandinavia AB och kreatörer Anette Blåberg och Katarina Blåberg.

  Noah 5½ och Snigelns balkong

  Brons
  "Out 365 - Grow Nature" av Ljuva Trädgård AB och kreatör Linda Ragnar.

  Out 365 grow nature