Niklas Vestin

I årets Blomlabb får man lära sig att strunta i att köpa jord

– Den bästa jorden har vi under fötterna, men vi envisas med att åka iväg och köpa nytt – bara för att vi är lata, säger Niklas Vestin, jordexpert.

Köp biljett till Niklas workshop i Blomlabbet här »

Trädgårdsarbete är allt ifrån en kär hobby med planering och hårt jobb under hela året, till en yta som ska fixas till lite snabbt och sedan helst sköta sig själv.

– Vi vill ha snabba kickar och helst ska allt vara prunkande, färdigt och tjusigt på en gång. Vi orkar inte vänta på resultat, suckar Niklas Vestin som jobbar på Rölunda Gård och även i år ska lära besökarna på Nordiska Trädgårdar att ta hand om sina växter – och framför allt jorden de växer i.

– I Blomlabbet ska jag visa hur det går att förbättra den jorden vi redan har i trädgården. Man måste till exempel börja med att ta reda på vilken typ av jord som passar vilken växt. Det funkar inte med att köpa en liten påse rosjord om resten av jorden runtomkring är helt fel.

Så hos Niklas får besökarna testa att blanda ihop den ultimata jorden och förstå hur den blandningen får växterna att stormtrivas. Han vill också slå ett slag för trädgårdens mest effektiva vänner – småkrypen -  som är de bästa jordförbättrarna som finns.

– Här handlar det handgripligen om att mata maskarna. Inget kryp vill ha konstgödsel – då kommer de alla att svälta ihjäl. De behöver organisk mat så att de förökar sig och blir ännu bättre på att göra jorden riktigt bra.

Blomlabbet och ”jordskolan” är välkända inslag på Nordiska Trädgårdar och Niklas återkommer till mässan år efter år.

– Nordiska Trädgårdar är ju startskottet på våren. Det finns så mycket kunskap att hämta från alla möjliga experter så det verkar ju dumt att inte komma hit. Men framförallt ska man komma hit och bli inspirerad av allt fantastiskt som utställarna visar upp.

Niklas tips:

  • Sluta åka iväg till tippen med kvistar, löv och gräsklipp. Jorden behöver allt det för att överleva. Sprid ut det över trädgården och sluta sprida ut konstgödsel!
  • En lyckad trädgård får man genom att försöka härma naturen. En perfekt trädgård är en död trädgård.
  • Vi trädgårdsmänniskor måste börja slåss för miljön. Om inte vi kan vara föredömen, vem ska då vara det?