Ätbar trädgård

Ätbar trädgård

De flesta föredragen är inspelade i hemmiljö av ideella intresseföreningar inom eller i nära anslutning till FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.

Ätbar trädgård

Ätbara blommor
Medverkande: Annika Runnerstam, Sällskapet Blomstervännerna.

En blommande trädgård är inte bara till glädje för det estetiska sinnet och våra pollinatörer – många trädgårdsväxter går också att äta. Färgstarka och vackra ätbara blommor är roliga att använda i matlagningen både som dekoration och som smaksättning. Annika Runnerstam, Trädgårdsmästare med fokus på ätbart och styrelsemedlem i Blomstervännerna kommer att ge tips om ätbara blommor.
Föredragskontakt: annika.runnerstam@gmail.com

Ätbar trädgård

Årets ört 2021. Vilken är din favoritört?
Medverkande: Efva Kinnerfors, Svenska Örtasällskapet.

Lär dig mer om de nominerade örterna, portlak, ramslök, vinterkyndel, dragon och tusensköna Vinnaren röstas fram under mässan via Svenska Örtasällskapets digitala monter och deras hemsida www.ortasallskapet.se där resultatet sedan presenteras. Rösta på din favorit!
Föredragskontakt: efva65@hotmail.com

Ätbar trädgård

Pepparrot med sting och örter som håller dig vaken
Medverkande: Erik de Vahl, Programmet för odlad mångfald, Pom/Nationella genbanken.

Poms Sparrisupprop efterlyste och samlade in äldre köks- krydd- och medicinalväxter från hela landet. Tidigare har återfunnen humle, kronärtskocka och potatislök ur den svenska historiska odlingsmyllan genom Grönt Kulturarv fått en ny chans att odlas och nyttjas. Under 2020 lanserades de första krydd- och medicinalväxterna som Grönt Kulturarv! Erik de Vahl, trädgårdsmästare vid Nationella genbanken, berättar om tre inventeringsfynd med rötterna djupt förankrade i folkliga traditioner och sedvänjor. Förr spred de väldoft i kyrkbänkarna eller smak till både vardag och fest, nu kan de odlas på nytt!
Föredragskontakt: erik.de.vahl@slu.se

Ätbar trädgård

Underbara kålrötter
Medverkande: Matti Leino, Kålrotsakademien.

Swede, Schwedische Rübe, chou suédois, le rutabaga... Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över världen tog den med sig minnet av sitt ursprung på resan. Idag är kålrot en självklar del i det svenska köket, såväl som i det ryska, italienska, isländska och amerikanska. Kålrotsakademien, som bildades år 2015, tog som sin första uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerande kulturhistoria och mångfald. Grönsaksdiskens mest försummade rotfrukt har sedan dess gjort en klassresa till gastronomisk stolthet. Kålrot är idag en självklar ingrediens på många finkrogar och har till och med serverats på Nobelmiddagen. Hör om kålrotens uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald och gastronomiska praktik.
Kontakt: matti.leino@arklab.su.se

Kålrotskuriosa
Medverkande: Inger Olausson, Kålrotsakademien.

Om kålroten, med ett lite annorlunda fokus, som medicin, kålrotscurling, kålrotslyktor och ”kålvados”.
Kontakt: inger.olausson@conservation.gu.se

Ätbar trädgård

Odla din egen mat med ekologiska metoder
Medverkande: Karin Jansson, FOBO, Förbundet Organisk-Biologisk odling.

En introduktion till täckodling och andra organisk-biologiska metoder med Odlarens redaktör Karin Jansson.
Kontakt: odlaren@kagus.nu

Ätbar trädgård

Odlingsplanering
Medverkande: Christin Hanssen, Odla Ätbart.

Vissa av oss gillar att planera och andra tar det lite mer som det kommer. Oavsett, så kommer man att tacka sin lyckliga stjärna om att man lade ner lite tid på att planera vad som ska sättas var och när. Det kan kännas lite krångligt, men lite planering på våren sparar både tid och pengar, och en hel massa onödig stress senare under säsongen. Du kan planera på så många olika sätt, och under den här föreläsningen kommer vi dela med oss av våra bästa tips och visa några verktyg som kan vara en bra hjälp på vägen.
Christin Hanssen – Trädgårdsmästare med fokus på ätbart och utvecklare av planeringsverktyget på odlaatbart.se ger tips om odlingsplanering.
Föredragskontakt: christin.j.hanssen@gmail.com

Ätbar trädgård

Mätt på en plätt®
Medverkande: Annelie Engkvist, Grobo köksträdgård.

Hur många kvadrat behövs för att odla en persons årsbehov av mat? Och hur mycket tid tar det att odla sin egen mat? Hör Annelie Engkvist från Grobo köksträdgård prata om hållbar husbehovsodling utifrån hennes projekt Mätt på en plätt® i Rottneros Park.
Föredragskontakt: annelie@grobo.se

Ätbar trädgård

Hur mycket mat kan 100 kvm producera
Medverkande: Lena Israelsson kolonist och trädgårdsjournalist, Nätverket Peppar & Pumpa.

Den frågan ställdes i projektet Orten Odlar. Zita, som är kolonist på i Järva, fick uppdraget att väga allt hon skördade 2019. Det blev hela 859 kg. Lena Israelsson, som följt Zita under säsongen, redogör för hennes odlingsmetoder, som bygger på traditionell kinesisk intensivodling.
Föredragskontakt: israelssonlena@outlook.com

Ätbar trädgård

Att skapa en skogsträdgård med hjälp av Permakulturdesign
Medverkande: Mireille Lewis, Permakultur Sverige.

Konsten att skapa en egen skogsträdgård enligt permakulturdesign, att odla i samklang med naturens egna kretslopp. Mireille Lewis, Certifierad Permakulturdesigner berättar om drömmen om att skapa en ätbar trädgård och att inspirera till ett klimatsmart vardagsliv. En dröm som nu tar form på Västergården i Sörmland. Med humor och värme berättar hon om vägen mot målet och om Västergården som LAND-center i en levande landsbygd.
Föredragskontakt: mrs.mireille.lewis@gmail.com

Ätbar trädgård

Odla utan spade – lättskött & klimatsmart köksträdgård
Medverkande: Bella Linde och Lena Granefelt, Ordfront förlag.

Odla utan spade är den första guiden på svenska till No Dig-odling, en lättskött och klimatsmart metod som vinner allt fler anhängare och som sakta men säkert revolutionerar trädgårdsvärlden. Här får du lära dig allt om hur du anlägger och sköter en köksträdgård utan att ta ett endaste spadtag och utan att behöva vattna eller rensa ogräs. Lär dig också mer om täckmaterial, intensivodling och jordhälsa. Prova metoden som sparar både miljön och ryggen!
BELLA LINDE är journalist och författare med fokus på odling och trädgård. Med Odla utan spade följer hon upp succén Rätt ur jorden ett standardverk för självhushållare som har sålts i över 20 000 exemplar. Hon har även skrivit Odla ditt lagomliv.
LENA GRANEFELT är fotograf med tonvikt på trädgård, odling och mat. Utöver att fotografera till succéboken Rätt ur jorden har hon även tagit bilderna till Smakernas återkomst och Nyfiken på Naturvin.

Ätbar trädgård

Rätt ur jorden. Handbok i självhushåll
Medverkande: Bella Linde och Lena Granefelt, Ordfront förlag.

Rätt ur jorden – handbok i självhushållning ger grundläggande kunskaper och praktiska råd för hur du framgångsrikt odlar grönsaker för husbehov. Här finns allt du behöver veta om hur du bygger upp en god jord till hur du sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna. Här finns också ett kapitel om gratismaten som växer i skog och mark, och en kalender som visar hur självhushållningsåret ser ut. Boken gavs första gången ut 2014, och har blivit något av en klassiker. Årets nyutgåva innehåller ett avsnitt om biokol, miljövänlig jordförbättring och näringsdepå i ett.

Ätbar trädgård

Den blomstrande köksträdgården – Potager på svenska
Medverkande: Anette Nilsson, Bokförlaget Roos & Tegnér.

Är du sugen på att odla båda grönsaker och blommor? Då är en potager den perfekta lösningen. Kombinera sommarblommor och grönsaker, få stor skörd och underbar blomning hela sommaren och hösten. Låt blommorna stå kvar i skördade bäddar och njut tills frosten anländer. Tiden är verkligen inne för köksträdgården att få ta en central plats i trädgården, att bli samlingsplats och njutning för både gom och öga! Jag visar bilder och berättar hur vi odlar våra potager på Boäng! Bok finns att köpa i bokhandeln, både den fysiska och digitala. Välkomna!
Föredragskontakt: anette@boang.se

Ätbar trädgård

Det nya trädgårdslandet – om att odla grönsaker, blommor och sig själv
Medverkande: Hannu Sarenström, Norstedts förlag.

Att odla grönsaker är det roligaste och mest kreativa jag vet. Och när jag upptäckte att jag var självförsörjande på de godaste och mest näringsrika grönsakerna blev odlandet sensationellt."" Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle. Grönsaksodling blev hans stora passion.

Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
Föredragskontakt: hannu.sarenstrom@gmail.com

Ätbar trädgård

Häxans kokbok – magisk mat från trädgård och natur
Medverkande: Hella Nathorst-Böös, bokförlaget Bladh by Bladh.

Med hjälp av häxans kokbok kan du väcka åtrå eller beskydda ditt hus, genom att lägga vissa växter från trädgården i grytan eller drinken. Så gjorde folk förr, då maten handlade om överlevnad och maten var laddad med magisk kraft. Med kunskap från kloka gummors traditioner och historiska matlagningsbesvärjelser lär dig författaren och häxan Hella Nathorst-Böös att göra rökt salt, haggte och kärleksdryck - allt med uråldrig magi och en nypa humor.
Föredragskontakt: hella@nathorst.net

Ätbar trädgård

Vilda växter till ditt kök
Medverkande: Lisen Sundgren, Bonnier Fakta.

Äta vilda växter – Lisen Sundgren guidar. Plocka rätt och bli mätt! Naturen erbjuder ett överflöd av mat. Ta för dig, och njut samtidigt av vistelsen i det fria gröna. Väl hemma använder du din gröna skörd i såväl mat som välgörande huskurer. Den erfarna örtkännaren Lisen Sundgrens nya bok presenterar 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär – i ett format perfekt för att ta med ut i naturen och använda på plats. Varje växt illustreras med hänförande vackra och detaljerade akvarellmålningar, så att du lätt kan plocka rätt. Kliv ut i skogen och in de vilda växternas värld – det finns så mycket gott och nyttigt som bara väntar på dig där ute!
Föredragskontakt: lisen@lifebylisen.com

Ätbar trädgård

Krusbärsboken
Medverkande: Martin Ragnar och Jens Linder, Ordfront förlag.

Krusbärsboken är det mest omfattande verk på ämnet som publicerats på över ett sekel på något språk. Här får vi följa krusbärets historia från vikingatiden via Darwin och fram till idag. Dessutom bjuder Jens Linder på ett fyrtiotal recept på allt från klassisk krusbärskräm som krusbärsmarinerad strömming, drycker som saft, snaps och mjöd och givetvis, den snart legendariska krusbärsmazarinen.  Jens Linder är flerfaldigt prisbelönt kock, författare och journalist i bland annat Dagens Nyheter.

Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör. Han är grundare av Kålrotsakademien, som främjar den svenska matens kulturarv, och av Svenska Dryckesakademien som gynnar produktionen av drycker gjorda av svenska råvaror. Han är även ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien som värnar om matkulturen i Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm.
Det blir ett kunskapsföredrag baserat på innehållet i boken som Martin Ragnar presenterar.
Föredragskontakt: martin@sockerslottet.se

Ätbar trädgård

Frukt- och bärodling i norr
Medverkande: Mats Andersson, Sveriges Pomologiska Sällskap.

Mats Anderssons personliga erfarenheter av frukt och bärodling på Fågelviks trädgård, en kort redogörelse om nya och äldre sorter som trivs i högre zoner (6-7). Mats Anderssons egen titel: Trädgårdsmästare och pomolog. Han och familjen driver Fågelviks Trädgårdsentreprenad. Mats är medlem av SPS styrelse.
Föredragskontakt: info@fagelvik.com

Ätbar trädgård

Äldre äppelsorter för dagens trädgårdar
Medverkande: Inger Hjalmarsson, Programmet för odlad mångfald, Pom/Nationella genbanken.

Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar med underrubriken Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar är titeln på den senaste boken från SLU/Pom. I föredraget redogörs för hur Nationella genbankens bevarar äldre äpplesorter. Vidare presenteras några av de 75 mandatsorterna som porträtteras i boken, däribland ’Ribston Pippin’ som från och med 2021 säljs under varumärket Grönt kulturarv. Kort och gott ett föredrag för dig som är intresserad av äldre äpplesorter, deras bevarande och mångfald.
Föredragskontakt: inger.hjalmarsson@slu.se

Ätbar trädgård

Odlingsvärda päronsorter för hemträdgården
Medverkande: Niklas Medin, Sveriges Pomologiska Sällskap. Gunnel Carlson medverkar

Niklas Medin, pianist, trädgårdsmästare och pomolog. Härdighet, växtskydd och smak blir den givna utgångspunkten för föredraget. Lite kort om spaljéring blir det också.
Föredragskontakt: niklas.medin@me.com

Med reservation för ändringar.