Årets balkong

Från balkongvinst till föreläsare

Nio spektakulära inspirationsbalkonger finns i år att se och inspireras av på Trädgårdsmässan 21-24 mars. Förra året vann en balkong med både fontän och växthus såväl juryns som besökarnas hjärtan.
– Vi tänkte ärligt talat inte ens på att det var en tävling. Vi var bara glada att få uppleva en mässa som denna och att vi fick möjlighet att visa upp oss och det vi gillar, säger Hanna Schagerlöv som tillsammans med Rebecca Strömblad från Willab Garden skapade den vinnande balkongen Växthusdrömmen på Trädgårdsmässan 2018.

Trädgårdsmässans balkongutställning är en helt unik utställning fulladdad med inspiration där nio kreatörsteam från olika delar av den gröna branschen bjuds in för att skapa varsin balkong. Stilarna är många, lösningarna ofta överraskande och det är omöjligt att lämna utställningen utan ny inspiration till sin egen balkong. Varje år röstar besökarna på sin favorit och dessutom utser en namnkunnig jury sin.

Förra året kammande Växthusdrömmen, skapad av Hanna Schagerlöv och Rebecca Strömblad från Willab Garden hem båda priserna. Juryns motivering beskrev att vinnaren var en "Balkong med flera växtzoner där man odlar på liten yta. Växthuset ger skydd och ro för väder och stadens ljudmiljö” och var fjärde besökare röstade faktiskt på just Växthusdrömmen.

– Vi skapade en balkong som var en verklig oas men som besökarna ändå skulle kunna bygga själva hemma. Vi visade hur man optimerar sin yta och hur man kan leva med natur och odling även när förutsättningar inte är de traditionella. Man måste faktiskt inte ha en villatomt för att uppfylla sin växthusdröm, berättar Hanna Schagerlöv.

Reaktionerna från besökarna lät inte vänta på sig.

– Vi var ju inte kända sedan tidigare så vi kunde stå och tjuvlyssna och höra besökarna konstatera att ”precis så vill jag ha det hemma hos mig”. Att placera ett växthus på en balkong väckte den uppmärksamhet vi hoppats på men vi tror också att vår lilla vattenfontän som stod och porlade bland allt sorl gav en harmonisk känsla, berättar Rebecca Strömblad. Att vinna något pris var dock inget som varken hon eller Hanna räknat med.

– Vi tänkte ärligt talat inte ens på att det var en tävling. Vi var bara glada att få uppleva en mässa som denna och att vi fick möjlighet att visa upp oss och det vi gillar. Faktum är att vi satt och filmade när de läste upp juryns motivering och tänkte att vi skulle skicka filmen till den som tog emot priset. Men den videon fick vi allt behålla själva, skrattar Hanna.

Hon och Rebecca arbetar kvar på Willab Garden och har sedan vinsten börjat åka runt och föreläsa om allt som har med just växthus att göra; vad man bör tänka på när man ska bygga och hur man optimerar utrymme och inredning. I år kommer de tillbaka till Trädgårdsmässan och föreläser på scen om just detta.