Vinnare SM i fågelholk

Vinnarholkarna 2018

På förstaplats kom "Stubbstugan" av Kvinnebyskolan, klass 5B. Andraplatsen gick till "Multibjörkholken" av Sameskolan Kiruna, klass 6 och tredjeplatsen tog "Villa Villekullaholken" av Österbyskolan, klass 7B.

År 2018 röstade rekordmånga personer på de 10 finalisterna i Naturskyddsföreningens tävling SM i fågelholk. Röstrekordet blev 13 357 och den vinnande holken fick 27 % av rösterna. Övriga sex finalholkar placerade sig på en delad, och ärofull, fjärdeplats.

Våra topp tre i SM i fågelholk 2018:
1:a plats, Guldholken 2018, tilldelas klass 5B i Kvinnebyskolan, Linköping, för bidraget "Stubbstugan". Det vinnande bidraget fick 3673 röster (27 procent).
2:a plats, Silverholken 2018, kammades hem av klass 6 i Sameskolan Kiruna, Kiruna, som med bidraget "Multibjörkholken" fick 2609 röster (19 procent).
3:e plats, Bronsholken 2018, delas ut till klass 7B i Österbyskolan, Österbybruk, som samlade 1555 röster (11 procent) med bidraget "Villa Villekullaholken".

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till:
Löa Friskolas förskoleklass.

Juryns motivering:
Alla 18 elever i klassen har snickrat ihop varsin holk med hjälp av sina lärare. Ett projekt från ax till limpa. Varje moment i processen att bygga en holk har varit en lång lärandeprocess där eleverna tränat på många olika förmågor och framförallt samarbete. Eleverna kommer följa och studera fåglar under resten av terminen och det bästa är att alla hoppas få en ny hyresgäst i sin holk till våren.

Skolklasserna vars holkar blev guld-, silver och brons-medaljörer, samt specialpristagarna belönas med presentkort på tillbehör som både gynnar fåglar och fågelintresset i skolorna, vildbiholkar och fågelplanscher. De tio finalholkarna kommer att visas på Lill-Skansen i Stockholm under 2018.