Sticklingbytardag

Sticklingbytardag 24 mars

Ta med dina sticklingar och få gratis inträde

Växtbytartrenden har aldrig varit hetare än nu och intresset för sticklingsodlingar ökar. På Trädgårdsmässans sista dag 24 mars är alla sticklingsentusiaster välkomna att byta till sig nya spännande växter. De 100 första som tar med sig tre sticklingsodlingar kommer in gratis på mässan.
 
För första gången arrangerar Trädgårdsmässan en sticklingbytardag på söndag 24 mars. För dig som älskar sticklingar är detta en chans att byta till dig många intressanta och ovanliga sticklingar.

På plats finns Mattias Mattisson, personen bakom instagramkontot Sticklingtjuven, för att ge tips på hur du lyckas med dina sticklingar på bästa sätt. Mattias finns på plats i Sticklingbytarmontern fram till kl 15.00 på söndag.

– Sticklingkulturen är ett fantastiskt kretslopp där man rotar en växt från stickling till fullvuxen innan den knoppar av sig och lever vidare någon annanstans. Jag har massor av blombarn som fått nytt liv hemma hos andra människor, säger Mattias Mattisson, känd som Sticklingtjuven på Instagram.

SÅ FUNGERAR STICKLINGBYTARDAGEN
De 100 första som tar med sig tre sticklingsodlingar till Trädgårdsmässan söndag 24 mars kommer in gratis – ordinarie pris i kassan är 190 kr.

(Om du redan har köpt biljett till Trädgårdsmässan eller kommer efter att de 100 gratisbiljetterna är slut, är du självklart varmt välkommen att lämna in dina sticklingar innan kl 12.00.)

När du kommer in via huvudentrén visar du upp dina sticklingar i Informationen, och får en kod som du registrerar dig med för att få gratisbiljetten.

Inlämning av sticklingar görs i monter AG:02 mellan 09.00-12.00, där du får ett lottnummer per stickling som du lämnar in. Förbered gärna en lapp med vilken odling du har med dig och hur en hanterar sticklingen bäst, så att din gamla stickling kan leva vidare i nästa hem. Det finns också penna och papper på plats i montern.

Klockan 13.00 börjar utlottningen av sticklingarna. När ditt nummer ropas upp är det din tur att välja vilken/vilka av sticklingarna att ta med hem.

Vad är en stickling?
En stickling är en avskuren eller klippt stam, gren eller del av en rot avsedd att stickas ned i jord eller sättas i vatten så att en ny planta skapas.

Odlingstrenden ökar
Odlingstrenden blommar och fenomenet att köpa eller byta växter och fröer med varandra har ökat explosionsartat de senaste åren. Blocket utsåg hemmaodlingen till Årets begagnade julklapp 2018 och hos Tradera ökade trädgårdsrelaterade produkter med 31 procent under 2018 vilket gör kategorin till den snabbast växande.